Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse hoofdindex toch nog in het groen

Amsterdamse hoofdindex toch nog in het groen
5 mei 2009 om 17:53

Waar de midkap vandaag een fikse koerssprong wist te maken, lukte het de hoofdindex nipt in het groen te eindigen. Beleggers waren aangenaam verrast door een stijging van de Amerikaanse inkoopmanagersindex, maar toch zakte de AEX kort na opening van Wall Street in. Uiteindelijk sloot de AEX op 252,16 punten, een winst van 0,27 procent en de AMX won 1,8 procent net onder de 360 punten.

 

Bedrijfsnieuws

Wessanen kwam vanochtend voorbeurs met cijfers over het eerste kwartaal. Onder de streep prijkte een verlies van 3,3 miljoen euro, ondanks dat de omzet met ruim 7 procent was toegenomen. De Amerikaanse chipproducent Intel heeft via zijn investeringspoot een belang van 4 procent opgebouwd in ASMI , toeleverancier van de chipindustrie. ASMI kampt met grote interne problemen als gevolg van activistische aandeelhouders. De positie van CEO Del Prado staat onder hevige druk.

Shell kan een lastige aandeelhoudersvergadering tegemoet zien op 19 mei. Het beloningspakket van Shell-bestuurders levert discussie op en twee beleggersadviesgroepen roepen op tenminste zeer kritisch te kijken naar de beloningen alvorens goed te keuren. Een van de twee partijen is RiskMetrics, ook al nadrukkelijk aanwezig in de discussies rondom Fortis.

Koers ASMI omhoog door deelname Intel Stijgers en dalers

ASMI (+18%) en Wavin (+17,5%) waren vandaag duidelijk de winnaars op Beursplein 5. ASMI zag Intel een belang nemen in het bedrijf en Wavin verbeterde de financiele positie nadrukkelijk. Smit International (+11,4%), Prologis (+8,8%) en AMG (+8,6%) completeerde de lijst met stijgers.

Bij de dalers ging voedingsconcern Wessanen aan kop (-6,6%) nadat het bedrijf vandaag de cijfers over het eerste kwartaal publiceerde. Automatiseerder Ordina verloor 3,6 procent. Ahold, Fugro en SNS Reaal wisten alle drie het verlies te beperken tot net onder de drie procent.

Europese en Amerikaanse inkoopmanagersindex bewegen in tegengestelde richting

De producentenprijzenindex (PPI) van de eurozone is over maart gedaald met 0,7 procent ten opzichte van een maand eerder. Vergeleken met maart 2008 daalde de index met 3,1 procent. De Amerikaanse inkoopmanagersindex (PMI) voor de dienstensector is in april uitgekomen op 43,7 punten. Dit is hoger dan vooraf door analisten verwacht, zij gingen uit van een stijging tot 42,5. In maart lag de PMI voor de dienstensector nog op 40,8 punten.

Wouter Bos vindt nieuwe maatregelen overbodig

Minister Wouter Bos is van mening dat een tweede ronde van fiscale stimuleringsmaatregelen niet nodig is in Europa. Bos ziet de spreads in de obligatiehandel versmallen, wat volgens de minister een teken is dat de financiele markt zich herstelt. Het idee van de Finse minister van Financien voor een Europese stresstest kan wel rekenen op de steun van Bos.


Autoverkopen Nederland onder druk, supermarkten profiteren

Het aantal auto’s dat in Nederland in april is verkocht is met 27,9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In Duitsland stegen de verkopen juist als gevolg van de succesvolle sloopregeling. Ook in Nederland verwacht men veel van een zelfde regeling.

Nederlandse supermarkten hebben in april een omzetstijging geboekt van 8 procent, aldus onderzoeksbureau GfK. Volgens het onderzoeksbureau was het niet de hoogte van de uitgaven per bezoek dat steeg, maar juist het aantal bezoeken.

Wall Street op verlies ondanks positieve woorden Bernanke

Even voor half zes noteerde de toonaangevende Dow Jones-index op 8.394 punten, een verlies van 0,4 procent. De S&P en de Nasdaq stonden op respectievelijk een verlies van 0,8 en 1,3 procent. Volgens Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, bereikt de Amerikaanse economie het dieptepunt van de recessie en zal deze later dit jaar weer voorzichtig in een stijgende trend komen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.