Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Cash Crash

Cash Crash
9 mrt 2012 om 13:26

Met Europa kan dat helaas niet. De lidstaten kunnen niet opnieuw beginnen door de eurozone op te heffen en een nieuwe op te richten zonder weeffouten. Op z’n minst zou er een Europese minister van Financiën en Begrotingszaken moeten komen.

Er zijn ernstige fouten gemaakt door niet hard genoeg aan de eisen en voorwaarden vast te houden voor toetreding van een nieuwe lidstaat. Dus moet de zaak worden gerepareerd. Zou je als ‘Brussel’ de mogelijke toetreding van alle potentiële lidstaten op hold moeten zetten. Alleen is Europa, gelukkig maar, geen dictatuur. Er moet worden gepraat, overlegd en onderhandeld.

Dat kost tijd, wat door de financiële markten niet wordt gegund. Die gedragen zich soms, zoals nu, als een verwend kind. Het gaat ze niet snel genoeg en dán maar een correctie, afschrijvingen en desnoods een default. Zo verergeren ze het economische klimaat. Het wantrouwen van de consument neemt toe; de bestedingen staan onder druk. Zelfs politici luisteren te veel naar de financiële markten, terwijl van ze mag worden verwacht dat ze boven de materie staan.

Het tegendeel is waar. Moody’s dreigt en zij komen in crisisberaad in bij elkaar. En iedereen denkt: waar rook is, is vuur. En opnieuw loopt het vertrouwen een deuk op.

Helaas zijn politici niet in staat om het tij ten goede te keren. Ze falen, waardoor ruimte wordt gecreëerd voor verkeerde leiders. Ze zijn al eerder gewaarschuwd, maar de computer van het democratische staat op het punt om te crashen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.