Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Carnaval op de Braziliaanse Beurs?

Carnaval op de Braziliaanse Beurs?
16 sep 2014 om 18:01

Smeergeld treft Dilma Rouseff

Meer dan veertig Braziliaanse politici, onder wie een minister en drie gouverneurs, zijn betrokken geraakt bij een omvangrijk smeergeldschandaal. De meeste politici zijn coalitiegenoten van president Dilma Roussef, die volgende maand hoopt te worden herkozen. De beschuldiging komt van een oud-directeur van het staatsoliebedrijf Petrobras. Voormalig olie-topman Paulo Roberto Costa zit zelf sinds maart van dit jaar vast wegens grootschalige corruptie.

 

Het schandaal is een potentiële bom onder de verkiezingscampagne van president Roussef. Maar ook haar voornaamste rivaal Marina Silva blijft niet buiten schot. Een partijgenoot van Silva, die aanvankelijk kandidaat was voor de verkiezingen tot hij vorige maand verongelukte, staat ook op de lijst van Costa.

 

Vice-President Marina Silva bekend!

De bedrijfsgezinde advocaat Beto Albuquerque is gepresenteerd als vice-president achter Marina Silva. Beto Alberquerque is onder andere verantwoordelijk voor een wet die het gebruik van genetisch gemodificeerde sojabonen toestaat in Brazilië. Ze heeft hem gekozen als vice-president omdat ze de agribusiness achter zich wil krijgen tijdens de verkiezingen. De agribusiness is voor meer dan de helft verantwoordelijk voor de totale export van Brazillië.

 

Pim Fortuyn effect in Brazilië

Op 5 oktober zullen er weer verkiezingen worden gehouden in Brazilië met een mogelijk grote impact op de financiële markten in het Latijns Amerikaans land. De huidige socialistische president Dilma Rouseff neemt het op tegen de Marina Silva. Marina Silva zou eerst vice-president worden achter Eduardo Campos, deze is echter verongelukt in een vliegtuig crash op 13 augustus. Hierdoor is Marina Silva de uitdager geworden van de huidige president Dilma Rouseff en kan mogelijk rekenen op een “Pim Fortuyn effect” met postume stemmen.

 

Een beursvriendelijke socialist?

Marina Silva wordt ondersteund door onder andere Cambridge en MIT geschoolde economen waardoor ze naar verwachting een conservatiever economisch beleid zal voeren dan Dilma Rouseff. Een adviseur van Marina Silva, Eduardo Giannetti heeft het volgende gezegd over het economisch beleid: “The economic policy will be as orthodox and market-friendly as those of Neves.’’ Neves is een centrum rechtse presidents kandidaat, dit wijst er op dat het economische beleid van Brazilië drastisch kan wijzigen op het moment dat Marina Silva de presidentsverkiezingen van 5 oktober wint.

 

In tegenstelling tot haar voorganger heeft de Braziliaanse president Roeseff gedurende haar regeer periode een lage economische groei gerealiseerd wat zorgt voor een daling van de Braziliaanse beurs van zo’n 25%.

 

Het “Modi” effect in Brazillië?

De aandelenmarkten hebben hier alvast een voorschot op hebben genomen. Sinds op 14 augustus bekend werd dat Marina Silva presidentskandidaat is na de vliegtuig crash van Eduardo Campos is de BOVESPA met meer dan 10% gestegen.

 

Dit lijkt al een forse winst, maar als we de vergelijking maken met de verkiezingen in India dan kan dit slechts het begin zijn van een nog verdere zegetocht van de Braziliaanse beurs. In India hebben de beurzen na de verkiezing van de hervormer Modi stijgingen van meer dan 30% laten zien. Ook dringt zich de parallel op met Japan, waar de Nikkei na de verkiezing Abe een stijging van meer dan 50% liet zien.

 

Volgens de meest recente polls zal Marina Silva de presidentsverkiezingen van Brazilië gaan winnen in de 2e ronde. Om de verkiezingen te winnen in de eerste ronde moet een kandidaat meer dan 50% van de stemmen behalen. Dit gaat volgens de polls niet lukken voor Marina Silva, echter is de verwachting de ze Dilma Roeseff verslaat in de 2e ronde waardoor ze de nieuwe president van Brazilië wordt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.