Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rood slot op Damrak

Rood slot op Damrak
2 jul 2015 om 17:55

De Amsterdamse beurs is in het rood gesloten na een relatief rustige dag. De AEX eindigde 1,2 procent lager op 476,96 punten, waarmee het Damrak flink slechter presteerde dan de omringende beurzen.

 

De klad kwam er vooral in toen Amerikaanse beleggers vanmiddag actief werden en geld van tafel haalden, aldus fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam.

 

Vrijdag hebben Amerikanen een vrije dag en met het referendum op zondag in Griekenland in het verschiet willen Amerikaanse beleggers "niet long Europese aandelen of short in de euro zitten", zo stelde Van Zeijl.

 

Rondom Griekenland was het vandaag een relatief rustige dag. Woensdagavond bleek na een vergadering van de Eurogroep dat de schuldeisers de uitkomst van het Griekse referendum afwachten en dat er tot die tijd niet met Griekenland wordt gepraat over voorstellen of financiële regelingen.

 

Indien de Grieken zondag voor de voorstellen van de schuldeisers stemmen dan stapt de Griekse minister Yanis Varoufakis van Financiën op, zo zei hij in een interview met Bloomberg. Varoufakis vindt dat een herstructurering van de Griekse schuld een absolute voorwaarde is voor een deal met de schuldeisers. De politicus benadrukte evenwel ook dat hij Griekenland zonder meer in de euro wil houden, net als de meeste Grieken.

 

Het Amerikaanse banenrapport van vanmiddag was een lichte tegenvaller. Er kwamen 223.000 banen bij, minder dan de 230.000 die ABN AMRO voorzag en de 240.000 waarop Rabobank rekende. Analisten van beide banken stelden evenwel dat de groei van de Amerikaanse economie doorzet en dat een eerste renteverhoging door de Federal Reserve er aan komt. Met een werkloosheid van 5,3 procent kan de Fed volgens analist Philip Marey van Rabobank feitelijk niets anders dan de rente verhogen.

 

De euro/dollar werd 0,4 procent hoger verhandeld op 1,1098.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten vrijwel alle fondsen lager. De grootste daler was Unibail-Rodamco met een koersverlies van 3,5 procent. De koersdaling werd voor een groot deel bepaald door de ex-dividend notering van het vastgoedfonds. ASML leverde 2,6 procent in en Gemalto verloor 2,4 procent.

 

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell deed goede zaken met een dagwinst van 0,7 procent. NN Group steeg ook 0,7 procent nadat Rabobank het koersdoel voor de verzekeraar naar boven bijstelde. Analist Cor Kluis noemde NN Group de meest aantrekkelijke verzekeraar in de Benelux.

 

In de AMX was BinckBank van het handjevol fondsen dat hoger, sloot de grootste stijger. De online broker werd 2,4 procent meer waard na een koopaanbeveling door SNS Securities. Volgens de analisten heeft BinckBank stevig te lijden gehad onder de hevige concurrentie op met name de Nederlandse thuismarkt. De prijzenoorlog wordt evenwel minder hevig volgens de marktvorsers en inmiddels kijken beleggende klanten verder dan louter de prijs. Ook geldt Binck volgens SNS Securities als een belangrijke overnameprooi als er een consolidatie in de sector komt.

 

USG People was donderdag de grootste daler in de Midkap met een verlies van 4,9 procent, gevolgd door PostNL met een daling van 3,8 procent.

 

Bij de kleinere fondsen boekte Grontmij het grootste verlies met een daling van krap 3 procent. De grootste stijger was Macintosh Retail Group met een winst van 2,8 procent.

 

Beursnieuweling Kiadis Pharma, dat bij de openingsbel ruim 2,6 miljoen aandelen verkocht tegen een introductieprijs van 12,50 euro per stuk, noteerde aan het einde van de eerste handeldag in het aandeel op een verlies van 0,8 procent op 12,40 euro.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,1 procent lager op 17.738,03 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor 0,2 procent en ook techbeurs Nasdaq gaf 0,2 procent prijs.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.