Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Consortium bereid om 4 miljard neer te tellen voor HERE

Consortium bereid om 4 miljard neer te tellen voor HERE
11 jun 2015 om 12:27

Een consortium van Chinese bedrijven en een Zweedse private equitypartij is bereid om 4 miljard dollar neer te tellen voor kaartentak HERE van Nokia. Dit bleek uit een publicatie van NavInfo, een van de consortiumleden.

 

Het Chinese navigatiebedrijf NavInfo en het Chinese internetbedrijf Tencent worden bijgestaan door het Zweedse private equitybedrijf EQT Partners. "Serieuze partijen", aldus analist Martijn den Drijver van SNS Securities tegenover ABM Financial News.

 

Het consortium is evenwel niet de enige kaper op de kust. Nokia liet eind mei zelf al weten dat er flinke belangstelling bestaat voor HERE.

 

In de media circuleerden de afgelopen weken al een groot aantal namen van potentiële kopers. Onder meer taxidienst Uber, Facebook, Apple, Samsung en een consortium van Duitse autofabrikanten passeerden de revue, net als verschillende private equitypartijen.

 

Een hoge verkoopprijs voor HERE pakt volgens verschillende analisten ook gunstig uit voor TomTom. Volgens analist Den Drijver van SNS Securities is de kaartentak van TomTom van betere kwaliteit en kan deze breder worden ingezet dan HERE.

 

Analisten van UBS wezen er recent op dat met de verkoop van HERE TomTom de enige resterende onafhankelijke kaartenaanbieder in de wereld wordt. Zakenbank Morgan Stanley verwacht dat TomTom deze positie zal weten uit te ponden, hetgeen volgens de bank door beleggers wordt onderschat.

 

Een succesvolle verkoop door Nokia zal volgens Den Drijver dan ook de onderwaardering van TomTom zichtbaar maken.

 

Het aandeel TomTom noteerde donderdag op een groen Damrak 4,3 procent lager op 9,17 euro. Plannen van Apple om data te gaan verzamelen voor Apple Maps zorgde voor koersdruk. Rabobank trok hierop de koopaanbeveling op TomTom in. Volgens de bank bestaat de kans dat TomTom Apple op termijn kwijtraakt als klant. Ook betekenen de plannen van Apple volgens Rabobank dat een overname van TomTom door de Amerikanen niet langer reëel is.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.