Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: ABN AMRO keert terug naar beurs

Update: ABN AMRO keert terug naar beurs
22 mei 2015 om 16:20

ABN AMRO keert vanaf eind dit jaar conform verwachting en na een afwezigheid van zeven jaar gefaseerd terug naar de beurs. Dit bleek vrijdag na afloop van de ministerraad en na een toelichting van onder meer minister-president Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

 

"We hebben besloten om de volgende stap te zetten in de verzelfstandiging van ABN AMRO", aldus minister-president Mark Rutte, wijzend op een voldoende herstel van "rust en vertrouwen" en de goede resultaten van de bank.

 

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën onderschreef de mening van Rutte en stelde dat "de tijd [voor een beursgang] daar nu rijp voor is".

 

Volgens Dijsselbloem kan de beursgang vanaf het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden. Daarbij zal de verkoop gefaseerd plaatsvinden, met in eerste instantie een tranche van 20 tot 30 procent van de aandelen. Het staatsbelang zal vervolgens "geleidelijk" worden afgebouwd. Dijsselbloem benadrukte dat de Nederlandse staat "nog enkele jaren" aandeelhouder zal blijven van ABN AMRO.

 

Waardering

Bij de resultaten over het eerste kwartaal liet ABN AMRO weten dat het bedrijf tegen het einde van het eerste kwartaal 15,6 miljard euro waard was. Dijsselbloem mikt op circa 15 miljard euro aan marktwaarde voor de bank.

 

"Een inschatting", wees de minister op onder meer de boekwaarde van de bank en de marktomstandigheden, toevoegend een "zo goed mogelijke prijs" te realiseren bij de verkoop van ABN AMRO.

 

De opbrengsten van de beursgang wil de Nederlandse Staat gebruiken om de staatsschuld te reduceren, wat onder meer moet leiden tot lagere rentelasten.

 

De totale kosten van de beursgang raamde minister van Financiën Dijsselbloem op circa 90 miljoen euro.

 

Onduidelijk bleef vooralsnog de begeleiding van de beursgang. Het Financieele Dagblad berichtte eind vorig jaar dat het ministerie van Financiën veel waarde zal hechten aan de reputatie van de banken die de privatisering mogen begeleiden.

 

"Logische volgende stap "

CEO Gerrit Zalm van ABN AMRO noemde het besluit van minister Dijsselbloem om ABN AMRO te verkopen via een beursgang "een logische volgende stap in de ontwikkeling van ABN AMRO".

 

De bestuursvoorzitter benadrukte dat de interne voorbereidingen van de bank voor een gang naar de beurs "goed op schema" liggen. Zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen van ABN AMRO menen dat de bank "klaar is voor een beursgang" en Zalm verwacht verder dat ook de toezichthouder toestemming zal geven aan de verkoop via een beursgang.

 

Aanvankelijk wilde het ministerie eind maart al de plannen voor de beursgang bekend maken. Destijds werd het besluit uitgesteld vanwege onvrede over de salarisverhoging voor de top van de bank. Vanwege de maatschappelijke onrust zagen de zes bestuursleden af van hun toeslag van 100.000 euro. Als gevolg van de ophef stapte commissaris Peter Wakkie op. Hij was voorzitter van de commissie die onder meer verantwoordelijk was voor de remuneratie.

 

Beschermingsconstructie

Het Financieele Dagblad schreef eerder vandaag dat ABN AMRO bij de beursgang een maximale beschermingsconstructie krijgt tegen vijandige overname. In 2007 werd ABN AMRO vijandig overgenomen voor 71 miljard euro door een bankenconsortium van Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander.

 

Dijsselbloem liet vrijdag weten dat de continuïteit van ABN AMRO beschermd zal worden met een zogenoemd stichting administratiekantoor dat certificaten van gewone aandelen uit zal geven.

 

"Bij dreigende ongewenste overnames heeft het administratiekantoor de mogelijkheid de stemrechten op de certificaten in te trekken, voor een periode van maximaal twee jaar", aldus de minister, benadrukkend dat de houders van de certificaten onder normale omstandigheden alle economische rechten en zeggenschap bezitten.

 

Kwartaalresultaten

Begin mei liet ABN AMRO weten dat de onderliggende nettowinst in het eerste kwartaal op jaarbasis met 44 procent steeg naar 543 miljoen euro dankzij een daling van de kredietvoorzieningen met 30 procent. Het operationele resultaat nam in deze periode met 13 procent toe naar 949 miljoen euro. De kern Tier 1 ratio kwam bij en volledige toepassing van Basel III-regels uit op 14,2 procent, ruim boven de gewenste bandbreedte van 11,5 tot 12,5 procent.

 

"De resultaten over het eerste kwartaal van 2015 laten zien dat de bedrijfseconomische prestaties van de bank goed zijn", aldus minister Dijsselbloem.

 

Update: om meer informatie toe te voegen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.