Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak toont veerkracht

Damrak toont veerkracht
25 apr 2015 om 13:43

De Amsterdamse beurzen hebben zich afgelopen week herpakt na stevige verliezen een week eerder.

 

De AEX sloot op weekbasis 1,8 procent in het groen op 504,01 punten, nadat vorige week nog een min van 2,4 procent resteerde. De AMX steeg afgelopen week 0,7 procent.

 

"Vorige week vrijdag vonden koersdalingen plaats op de mondiale aandelenmarkten als gevolg van vrees voor een faillissement van Griekenland. Hoewel daarin deze week geen verandering optrad en het macronieuws her en der wat tegenviel, was het sentiment op de markten de afgelopen week weer voorzichtig positief", concludeerde ABN AMRO.

 

Griekenland zal eerst met de Eurogroep tot een akkoord moeten komen over een uitgebreide lijst met hervormingen dat het land zal doorvoeren, alvorens het financieel noodlijdende Zuid-Europese land volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem nieuw geld tegemoet kan zien. Dijsselbloem sprak van "kritische" gesprekken met de Grieken. Afgelopen vrijdag had er een akkoord moeten liggen, maar dat lijkt volgens de voorzitter nog ver weg, omdat er te weinig vooruitgang is geboekt in de afgelopen maanden.

 

"De Grieken lijken tot het uiterste te gaan om hun Europese partners te tarten en de onderhandelingen te vertragen", aldus ABN AMRO, toevoegend "binnen afzienbare termijn" een doorbraak te voorzien waarmee acute liquiditeitsproblemen en een mogelijke ‘Grexit’ kunnen worden afgewend.

 

ING opperde dat de onzekerheid over Griekenland de Europese consument mogelijk parten speelt. De index voor het consumentenvertrouwen daalde in april met 0,9 punten naar een stand van 4,6 negatief.

 

Ook de inkoopmanagersindexen wezen volgens hoofdeconoom Maarten Leen van ING afgelopen maand op een "kleine teruggang". De samengestelde PMI van de industrie en de dienstensector noteerde in april op 53,5, tegenover 54,0 in maart. Daarmee noteerde de index op het laagste niveau in twee maanden tijd. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 52,2 naar 51,9, terwijl de index voor de dienstensector daalde van 54,2 naar 53,7. Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei, terwijl een cijfer beneden de 50 wijst op krimp.

 

"Tezamen met het dipje in het consumentenvertrouwen geeft dit [de lagere PMI] toch het gevoel dat het momentum van het herstel van de eurozone wat begint weg te vallen", concludeerde de hoofdeconoom van ING.

 

Stijgers en dalers

Beleggers kregen afgelopen week een volatiel beeld voorgeschoteld met onder meer een stroom aan bedrijfscijfers. ASML ging onder de hoofdfondsen aan kop met een winst van 12,3 procent. Het Veldhovense bedrijf ontving een opdracht om minimaal vijftien EUV-machines te leveren aan een niet bij naam genoemde grote Amerikaanse klant, volgens analisten Intel Corporation. Verscheidene analisten lieten zich positief uit over het nieuws en verhoogden onder meer het koersdoel voor ASML.

 

KPN schreef op weekbasis 8,3 procent bij, nadat het telecombedrijf maandag de verkoop van de Belgische dochter Base aan Telenet aankondigde voor een bedrag van 1,325 miljard euro. KPN gaf aan de verkoopopbrengsten te gebruiken om maximale waarde te creëren voor de aandeelhouders.

 

Vopak verloor afgelopen week 2,9 procent aan beurswaarde nadat het tankopslagbedrijf volgens analist Quirijn Mulder van ING zwakke onderliggende resultaten over de eerste drie maanden van dit jaar presenteerde. De prestaties van Vopak in het Verre Oosten vielen volgens ING onderliggend zwakker uit als gevolg van een "competitieve en dynamische spotmarkt", hetgeen volgens Mulder "een duidelijke negatieve verrassing" was. Daarnaast wees UBS erop dat er voor de terminal in het Chinese Hainan nog weinig vraag lijkt te zijn en dat hier ook nog opstartverliezen te verwachten zijn voor Hainan en Pengerang.

 

OCI en Aegon besloten de week als hekkensluiters met verliezen van 3,1 procent.

 

Op de AMX ging Corbion na het openen van de boeken aan kop met 9,3 procent. Analisten van Petercam wezen zowel op de autonome groei die hoger uitviel dan voorzien, als op de marges die onder meer stegen door kostenbesparingen.

 

TomTom pluste 6,3 procent na volgens Nomura weinig verrassende cijfers over het eerste kwartaal. De resultaten toonden volgens de marktvorsers aan dat de navigatiespecialist goed op weg is om dit jaar "eindelijk" weer omzetgroei te boeken. TomTom zal volgens Nomura verder weten te profiteren van het in de etalage zetten van HERE door Nokia. De onzekerheid die de verkoop van de kaartentak door de Finnen met zich meebrengt zal volgens de analisten kansen bieden voor TomTom om in de komende maanden enkele nieuwe contracten binnen te halen.

 

IMCD en USG People waren zonder directe aanleiding de grootste verliezers met minnen van circa 4,5 procent.

 

Onder de kleinere fondsen ging DPA Group aan kop met 6,9 procent, dat het nettoresultaat in de eerste maanden van dit jaar gunstig beïnvloed zag worden dankzij een boekwinst uit de verkoop van het aandelenbelang in ICT Automatisering. Ballast Nedam noteerde 10,2 procent lager nadat de financieel geplaagde bouwer de publicatie van de cijfers over 2014 voor de tweede keer moest uitstellen, ditmaal omdat de gesprekken over de financiering langer duren dan verwacht.

 

Volle agenda

Ook komende week staan weer een flink aantal kwartaalresultaten op de rol. Na een rustige start op maandag volgen op dinsdag in Nederland de resultaten van Philips en TNT Express, op woensdag vervolgd door DSM en Fugro. Donderdag wacht ‘D-Day’ met onder meer de cijfers van Air France-KLM, BinckBank, Gemalto, KPN, Randstad, Royal Dutch Shell en USG People.

 

Vrijdag houden de beurzen de deuren gesloten vanwege 1 mei, de Dag van de Arbeid.

 

Uit Europa volgen komende week onder meer de kwartaalprestaties van oliereuzen BP, ENI, Statoil en Total, terwijl ook autoproducenten Daimler, FCA Group, PSA Peugeot Citroën en Volkswagen Group de boeken openen. Ook een groot aantal banken publiceert de kwartaalcijfers, waaronder Banco Santander, Barclays, Deutsche Bank, BNP Paribas en Royal Bank of Scotland.

 

Ook in de Verenigde Staten staan komende week opnieuw een fors aantal kwartaalcijfers op de rol. Op maandag trapt technologiebedrijf Apple het cijfergeweld af, op dinsdag gevolgd door onder meer Ford Motor Company, Merck & Co. en UPS. Woensdag opent navigatiebedrijf Garmin samen met creditcardbedrijf MasterCard de boeken, terwijl Visa en oliebedrijven Exxon Mobil en ConocoPhilips op donderdag volgen.

 

In de Verenigde Staten volgen komende week verder de economische groeiramingen over het eerste kwartaal. Ook komen nieuwe cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen naar buiten, samen met de inkoopmanagersindexen voor de industrie- en dienstensector.

 

In Europa komen onder meer de nieuwste groeiramingen voor de Britse economie naar buiten en Duitse cijfers over de werkloosheid. Uit Duitsland en de eurozone volgen verder nog de voorlopige inflatiecijfers over april.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.