Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Refresco blijft kralen rijgen na beursgang

Refresco blijft kralen rijgen na beursgang
27 mrt 2015 om 12:39

Refresco Gerber wil met de beursgang de strategie om te groeien middels overnames voortzetten. Dit zei bestuursvoorzitter Hans Roelofs van de Nederlandse bottelaar kort na de beursintroductie tegenover ABM Financial News.

 

De bottelaar van sappen en frisdranken bracht vrijdag, exclusief een eventuele overtoewijzing, circa 37,8 miljoen aandelen naar de beurs voor een prijs van 14,50 euro per aandeel.

 

Roelofs gaf aan dat Refresco Gerber in de gefragmenteerde markt voor bottelaars doorlopend vijf tot acht bedrijven op de korrel heeft voor overnames. "We kennen de meeste van deze bedrijven goed en zijn regelmatig met deze partijen in gesprek", aldus de bestuursvoorzitter. Volgens Roelofs is het evenwel vaak wachten op het juiste moment om de bedrijven over te nemen.

 

De bottelaarsmarkt wordt volgens de CEO voor een groot deel bevolkt door familiebedrijven, waarbij een overname altijd een "emotionele horde" genomen moet worden. Vaak komt het daarbij volgens Roelofs tot een overname van een familiebedrijf bij problemen met de opvolging van het bestuur of de confrontatie met te grote investeringen.

 

Sinds 1999 groeide Refresco Gerber autonoom en via overnames naar een omzet van twee miljard euro. Het slotstuk was hierbij de overname in november 2013 van het Britse frisdrankbedrijf Gerber Emig, waardoor 800 miljoen euro aan omzet werd toegevoegd. De bottelaar kijkt voor verdere groei naar de Europese landen waar het momenteel in actief is, samen met de aanliggende landen. Groei in Nederland is hierbij lastiger vanwege de huidige grote omvang van de activiteiten in het thuisland, zei Roelofs.

 

De bestuursvoorzitter gaf tevens aan met een "schuin oog" naar de Verenigde Staten te kijken, maar voegde toe dat dit plannen voor de langere termijn betreffen.

 

Geduldige beleggers zijn volgens Roelofs aan het goede adres bij de bottelaar. "We zijn een groeiaandeel, geen dividendaandeel", zo schotelde Roelofs beleggers voor. Desalniettemin streeft Refresco Gerber ernaar om 35 tot 50 procent van de winst als dividend uit te keren. Al zal dit volgens de bestuursvoorzitter de eerste jaren "eerder aan de onderkant" van de bandbreedte zitten. "We investeren dit geld liever in groei via acquisities", zei Roelofs.

 

De opbrengst van de beursgang zal deels gebruikt worden voor het terugbrengen van de schuldenlast, gedeeltelijk een erfenis van het eigenaarschap van private equity. Private equity-partij 31 en enkele IJslandse investeerders houden vooralsnog een deel van hun belang in Refresco Gerber aan. Roelofs geeft aan dat deze partijen geen haast hebben om volledig uit de Rotterdamse onderneming te stappen. De bestuursvoorzitter denkt dat het "langzame afscheid" van deze investeerders twee tot drie jaar in beslag zal nemen.

 

Refresco Gerber ging vanochtend tegen een introductieprijs van 14,50 euro per aandeel naar de beurs. Na een piek op 14,75 euro noteerde het aandeel vlak na het middaguur 2,6 procent lager op 14,12 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.