Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Winstval Exact

Winstval Exact
2 feb 2015 om 07:35

Exact Holding heeft in het laatste kwartaal van 2014 een hogere omzet geboekt, maar kon dit door kosten voor de overname door Apax niet vertalen in een hogere winst. Dat meldde het softwarebedrijf maandag voorbeurs.

 

"2014 was een opmerkelijk jaar voor Exact en ik ben tevreden met de vooruitgang die we in het afgelopen jaar hebben geboekt", aldus CEO Erik van der Meijden in een toelichting op de cijfers.

 

Exact boekte in het vierde kwartaal van 2014 een 6 procent hogere omzet van 50,9 miljoen euro, waarbij vooral de divisie Cloud Solutions sterk presteerde met een groei van 45,8 procent.

 

Business Solutions, goed voor meer dan de helft van de omzet bij het softwarebedrijf, zag de verkopen met 6,8 procent op jaarbasis dalen. Volgens Exact beleefde de divisie een uitdagend jaar en kon het niet aan de verwachtingen voldoen.

 

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) van Exact liep met 53,2 procent op jaarbasis terug van 13,4 tot 6,3 miljoen euro als gevolg van eenmalige kosten in verband met de overname van Exact door Apax. Het investeringsbedrijf bracht eind 2014 een formeel bod uit op Exact van 32,00 euro per aandeel. Aandeelhouders kunnen hun stukken nog aanmelden tot en met 10 februari.

 

Onder de streep restte een nettowinst van 2,3 miljoen euro, een daling van liefst 77 procent op jaarbasis.

 

Jaarcijfers

Over heel 2014 zag Exact de omzet 4 procent hoger uitkomen op 188,1 miljoen euro, met net als in het laatste kwartaal een sterke prestatie bij Cloud Solutions en een daling van de omzet voor Business Solutions.

 

Het bedrijfsresultaat daalde met 19,0 procent van 45,6 tot 37,0 miljoen euro als gevolg van de kosten in verband met de overname door Apax. Exclusief eenmalige posten kwam het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) uit op 43,5 miljoen euro, aan de bovenkant van de door de onderneming afgegeven verwachting van 41 tot 44 miljoen euro.

 

De nettowinst steeg op jaarbasis met 17,4 procent van 31,8 naar 37,4 miljoen euro.

 

Het softwarebedrijf besloot het slotdividend over 2014 te passeren, na het overnamebod van Apax inclusief dividend van 32,00 euro per aandeel. Het interim dividend bedroeg eerder 0,60 euro per aandeel.

 

Outlook

Exact verwacht dat het softwarebedrijf onder privaat eigendom een nieuw "tijdperk van groei" tegemoet gaat, met hogere investeringen vanaf 2015 en de jaren daaropvolgend en als gevolg daarvan een versnelde realisering van de groeistrategie.

 

De overname door Apax zal naar verwachting in maart van dit jaar leiden tot de beursexit van Exact.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.