Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grieken zetten AEX lager

Grieken zetten AEX lager
1 feb 2015 om 16:01

De AEX is de week met een klein verlies van nog geen procent gesloten op 450,39 punten, terwijl de maand januari juist met een winst iets meer dan 6 procent werd afgesloten.

 

"Europese aandelenmarkten deden een stap terug na de dolle dwaze Draghi dagen van vorige week", aldus econoom Martin van Vliet van ING.

 

De econoom was gezien de verkiezingsuitslag in Griekenland afgelopen zondag niet verbaasd over de nervositeit op de financiële markten en de obligatierente die "razendsnel" opliep.

 

Het effectieve rendement op een driejarige Griekse staatsobligaties bedraagt inmiddels bijna 16 procent. Ook de staatsobligatierentes in andere Zuid-Europese landen liepen iets op, "maar van echte besmetting met het Griekse virus is zeker (nog) geen sprake", zo meende Van Vliet.

 

Het weekverlies was daarnaast ook het gevolg van sterke individuele koersverliezen van ruim zeven procent voor Royal Dutch Shell en Boskalis en een afwaardering van Philips met meer dan 8 procent.

 

Shell en Philips gingen onderuit na tegenvallende cijfers over het vierde kwartaal. Voor beide fondsen waren de verwachtingen al niet hoog nadat Philips eerder al een winstwaarschuwing afgaf en de lagere olieprijs Shell niet onberoerd zou laten.

 

Boskalis leed onder een negatief analistenrapport van Kepler Cheuvreux. Analist Andre Mulder verlaagde het advies voor de maritieme dienstverlener  van Kopen naar Verkopen.

 

Een opvallende stijger was Fugro. De bodemonderzoeker werd 13 procent meer waard. Volgens analist Mulder is de kans op een overname van Fugro door Boskalis groot, hoewel een overnamebod vermoedelijk nog wel enige tijd op zich zal laten wachten. Mulder rekent op een overnameprijs van 23,00 euro per aandeel Fugro. Dit zal wel betekenen dat Boskalis nieuwe aandelen moet uitgeven, aldus de analist.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.