Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: vastgoedfondsen niet immuun voor problemen V&D en Macintosh

Beursblik: vastgoedfondsen niet immuun voor problemen V&D en Macintosh
23 dec 2015 om 11:22

De tegenslagen in de Nederlandse retailsector hebben ook een negatief effect op de verschillende vastgoedfondsen. Dit constateerde analist Ruud van Maanen van ABN AMRO woensdag.

 

Vanochtend bleek warenhuisketen V&D uitstel van betaling te hebben aangevraagd, nadat dinsdag Macintosh Retail Group, bekend van onder meer Dolcis en Scapino, dit ook al deed.

 

Wereldhave had begin dit jaar twee panden verhuurd aan V&D, een in Hoofddorp en een in Purmerend. Voor deze laatste, die volgens ABN AMRO tot de slechtst presterende vestigingen van V&D behoorde, maakte het vastgoedfonds volgens een woordvoerder onlangs nog nieuwe afspraken. Door het uitstel van betaling komt de naleving van deze afspraken nu in een ander daglicht te staan.

 

De vestiging in Hoofddorp doet het volgens de analist van ABN AMRO goed en zal bij een doorstart van V&D "zeker" tot de vestigingen behoren waarmee de warenhuisketen verder wil. Ook als er geen doorstart komt, verwacht Van Maanen dat het pand in Hoofddorp "makkelijk te verhuren" is.

 

Een grotere blootstelling heeft het Belgische logistieke vastgoedbedrijf WDP volgens Van Maanen. Analist Koen Overlaet-Michiels van KBC Securities stelde dat V&D goed is voor ongeveer 2,6 procent van de portefeuille van WDP. Positief is dat de huur voor 2015 volgens de analist al volledig is betaald. Daarbij is de ruimte volgens Overlaet-Michiels vermoedelijk relatief eenvoudig weer te verhuren, gezien de locatie en de kwaliteit van het object. Mocht er geen oplossing komen dan houdt de analist van KBC Securities er rekening mee dat de ruimte verhuurd aan V&D een jaar leeg zal staan en geen huurinkomsten genereren.

 

Macintosh huurt op dit moment volgens Van Maanen panden van Wereldhave, NSI en Vastned. In het geval van Wereldhave gaat het volgens een woordvoerder om 11 of 12 panden, goed voor circa 1 procent van de huurinkomsten van de Nederlandse portefeuille van het vastgoedfonds. Van Maanen meent dat de andere vastgoedfondsen ook een blootstelling van ongeveer een procent hebben.

 

Hoewel de directe impact van de problemen bij V&D en Macintosh voor de vastgoedfondsen meevalt, "helpt het nooit", aldus Van Maanen. Als in winkelstraten bedrijven als V&D en Scapino verdwijnen, dan heeft dit ook gevolgen voor de aanloop van de omringende winkels.

 

ABN AMRO heeft een koopaanbeveling op NSI, Vastned, WDP en Wereldhave. KBC Securities heeft WDP eveneens opgenomen op de kooplijst.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.