Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak start behoedzaam bij aanvang drukke handelsweek

Damrak start behoedzaam bij aanvang drukke handelsweek
30 nov 2015 om 08:18

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet in aanloop naar onder meer het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week. Verzekeraar Delta Lloyd maakte voorbeurs bekend 1 miljard euro op te willen halen met een gegarandeerde claimemissie. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent.

Het belangrijkste agendapunt van de komende handelsweek staat op de rol voor donderdag met het rentebesluit van de ECB. Analisten van UBS voorzien een verlaging van de depositorente met 10 basispunten en een verlenging van het beleid van kwantitatieve verruiming met drie tot zes maanden. UBS waarschuwde wel dat de verwachtingen onder beleggers hooggespannen zijn, waardoor een teleurstelling op de loer ligt. De valutamarkten sorteerden al voor op een divergentie met het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve. De Fed zal naar verwachting later deze maand de rente juist gaan verhogen, en de dollar wint al weken terrein ten opzichte van de euro.

Op vrijdag staat daarnaast het Amerikaanse banenrapport, dat wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer, op de agenda terwijl in Wenen oliekartel OPEC zal trachten een gemeenschappelijk beleid uit te stippelen. Marktanalisten rekenen evenwel niet op overeenstemming over productiebeperkingen en zakenbank Goldman Sachs voorzag eerder deze maand zelfs een halvering van de olieprijs naar 20 dollar.

Wall Street kwam vrijdag in een verkorte handelsdag met lage omzetten amper van zijn plaats. Handelaren kozen ervoor om op de dag na Thanksgiving een start te maken met hun inkopen voor de feestmaand december. Volgens zakenzender CNBC overtrof het aantal online aankopen voor het eerst het aantal transacties in winkels. Meerdere onderzoeksbureaus constateerden evenwel een lichte daling van de omzet in vergelijking met een jaar geleden.

Het beeld in Azië was vanochtend gemengd, waarbij de Japanse Nikkei index tot de grootste dalers behoorden met een tussentijd verlies van 0,7 procent, terwijl de beurs in Shanghai juist een half procent wist te klimmen.

Vandaag kijken beleggers met name naar Europese macrocijfers, waaronder de Duitse in Italiaanse inflatie in november. Voorbeurs bleek dat de Duitse detailhandelsverkopen in oktober op jaarbasis met 2,1 procent stegen. Op maandbasis was er evenwel sprake van een daling van 0,4 procent.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0584.

Bedrijfsnieuws

Delta Lloyd
is van plan om 1 miljard euro op te halen met een gegarandeerde claimemissie. De emissie wordt vermoedelijk kort na de publicatie van de jaarresultaten op 24 februari 2016 gelanceerd, mits de aandeelhouders hiermee akkoord gaan. De emissie is gegarandeerd door een syndicaat van banken voor de volle 1 miljard euro. Delta Lloyd schrapt verder het slotdividend over 2015 en het onderzoekt de opties voor het belang in Van Lanschot.

Grolsch komt mogelijk in de etalage te staan na de overname van SABMiller door AB InBev. Verschillende media schreven hier dit weekend over. Volgens The Sunday Times gelden het Nederlandse Heineken , het Amerikaanse Molson Coors en het Ierse C&C als potentiële kopers van Grolsch en het Italiaanse Peroni dat vermoedelijk ook in de verkoop gaat.

Docdata is in exclusieve gesprekken over de verkoop van IAI industrial systems. De partij waarmee Docdata spreekt, waardeert IAI op 22 miljoen euro op een zogenoemde cash and debt free basis.

Aandelen Altice B zullen vandaag het slot worden opgenomen in de MSCI large cap index. Dit zei fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam, die sprak van een steuntje in de rug voor de Franse kabelaar met een notering op Beursplein 5.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 2.090,11 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent naar 17.798,49 punten en de Nasdaq dikte 0,2 procent aan naar 5.127,52 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.