Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beleggers focussen op banenrapport en rentebesluit ECB

Beleggers focussen op banenrapport en rentebesluit ECB
28 nov 2015 om 12:30

De Amsterdamse beurzen zijn afgelopen week iets hoger gesloten. Beleggers namen een afwachtende houding aan met het oog op geopolitieke spanningen en de agenda voor komende week, met het Amerikaanse banenrapport en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

 

De AEX eindigde afgelopen week 0,7 procent hoger op 472,17 punten, nadat de voorgaande week nog resulteerde in een winst van 3,3 procent. De AMX steeg afgelopen week 0,1 procent.

 

Volgens analisten van ABN AMRO hadden de wereldwijde financiële markten afgelopen week "moeite om richting te vinden" en "gunstig macro-economisch nieuws kon de markten maar matig inspireren". De analisten wezen verder op de oplopende geopolitieke spanningen met de verwerking van de aanslagen in Parijs, de dreiging in Brussel en de problemen tussen Rusland en Turkije na het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig.

 

"Hoewel het moeilijk is aan te geven hoe groot de invloed hiervan op de financiële markten is, helpt het niet echt om een positief beursklimaat te handhaven", aldus ABN AMRO.

 

Beleggers zagen afgelopen week dat het Duitse ondernemersklimaat deze maand verbeterde, waarbij de economie volgens Rabobank vooral profiteerde van de binnenlandse consumptie. In Amerika bleek dat de economie in het derde kwartaal van dit jaar harder groeide dan aanvankelijk werd gedacht. Het bruto binnenlands product groeide met 2,1 procent, terwijl het ministerie van Handel eerder nog een groei meldde van 1,5 procent.

 

Wall Street hield de deuren afgelopen donderdag gesloten in verband met Thanksgiving. Vrijdag moesten Amerikaanse beleggers het doen met een halve beursdag in verband met Black Friday, de drukste winkeldag van het jaar in de Verenigde Staten.

 

Belangrijke week op komst

Beleggers krijgen komende week te maken met een goedgevulde macro-economische agenda. Maandag komen uit Nederland de producentenprijzen over oktober vrij en de Duitse inflatiecijfers over november. Dinsdag staat in het teken van de mondiale inkoopmanagersindexen van de industrie en werkloosheidscijfers uit de eurozone.

 

Woensdag komt het ADP banenrapport vrij, dat doorgaans geldt als een voorbode voor het officiële banenrapport van aanstaande vrijdag. De banengroei in november zal door de Federal Reserve worden meegenomen bij de bepaling van het monetaire beleid tijdens het rentebesluit medio december.

 

De mondiale inkoopmanagersindexen voor de dienstensector staan op donderdag geagendeerd, maar de aandacht zal vooral gericht zijn op de Europese Centrale Bank (ECB) met het rentebesluit.

 

"De vraag is momenteel niet zozeer of de ECB haar monetaire beleid gaat verruimen, maar meer op welke manier zij dat gaat doen. Wij verwachten dat de depositorente met 10 basispunten en de refirente met 5 basispunten verder verlaagd zullen worden", aldus hoofdeconoom Bert Colijn van ING.

 

ABN AMRO voorziet bovendien een uitbreiding van het maandelijkse opkoopprogramma van obligaties van 60 miljard naar 80 miljard euro, inclusief een verlenging van het programma. Momenteel loopt het programma van de ECB nog tot tenminste eind september 2016.

 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was Delta Lloyd afgelopen week koploper met een winst van 8,1 procent. In een rapport speculeerde analist Cor Kluis van Rabobank op een overname van de verzekeraar door sectorgenoot NN Group. CEO Lard Friese van NN voedde vervolgens de overnamespeculatie door aan te geven klaar te zijn voor acquisities. De Telegraaf schreef vrijdag op basis van bronnen evenwel dat NN Group vermoedelijk geen interesse heeft in Delta Lloyd, maar uitkijkt naar kleinere overnames in Zuid-Europa en in Nederland. Delta Lloyd zal ook komende week onder een vergrootglas leggen, wanneer de verzekeraar bij de beleggersdag op woensdag mogelijk duidelijkheid geeft hoeveel vers kapitaal er nodig is om aan de solvabiliteitseisen onder Solvency II te voldoen.

 

Altice schreef op weekbasis 8,0 procent bij, ondanks een koersval van bijna tien procent afgelopen dinsdag. Oprichter Patrick Drahi bleek via het door hem gecontroleerde Next een optieconstructie te hebben opgezet met Goldman Sachs, dat vervolgens zo’n 61 miljoen aandelen Altice verkocht. Fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam sprak van een "margin call" voor Drahi.

 

Aalberts Industries zag 1,3 procent aan beurswaarde verdampen. Analisten van SNS Securities menen dat er "te veel optimisme" in de koers van Aalberts zit. De marktvorser bestempelde het risicoprofiel van Aalberts als onaantrekkelijk en zette een Reduceren advies op het fonds. ArcelorMittal droeg met een verlies van 5,1 procent op weekbasis de rode lantaarn. Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor ArcelorMittal van 5,00 naar 3,90 euro met een ongewijzigd verkoopadvies vanwege de aanhoudende verslechtering van de staalmarkt. De dalende prijzen zullen volgens de Amerikaanse zakenbank verder druk zetten op de winstconsensus voor ArcelorMittal.

 

In de Midkap trok SBM Offshore de kar met een weekwinst van 6,2 procent. Petrobras zou de tenderprocedures voor de FPSO’s Libra en Sépia hebben uitgesteld, zo meldde persbureau Bloomberg. Volgens Corné van Zeijl van Actiam is het uitstellen van de tenders een positief signaal voor SBM Offshore. "Petrobras doet veel moeite om SBM Offshore maar mee te kunnen laten doen", aldus de fondsmanager.

 

Flow Traders en TomTom schreven afgelopen week respectievelijk 4,0 en 3,0 procent bij. Ook in de voorgaande weken bleven de aandelen al sterk liggen. Fagron had het opnieuw moeilijk en gaf 3,5 procent prijs. Analist Jan de Kerpel van KBC Securities noemde de magistrale bereider niet langer koopwaardig. Vooral het uitblijven van nieuws over een overnamebod en de onzekerheid rondom de fraudeonderzoeken in Amerika zorgen dat De Kerpel het koersdoel verlaagde van 26,00 naar 17,00 euro.

 

Air France-KLM was evenwel afgetekend de grootste daler met een verlies van 6,8 procent. De luchtvaartmaatschappij beleefde net als sectorgenoten een moeilijke week vanwege oplopende geopolitieke spanningen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.