Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Opnieuw winst op Damrak

Opnieuw winst op Damrak
6 okt 2015 om 17:56

De Amsterdamse beurs na een valse start de weg omhoog gevonden. De AEX sloot 0,9 procent hoger op 440,72 punten, terwijl de AMX 1,2 procent aandikte.

 

"Verrassend," aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management over het koersverloop van vandaag. De vermogensbeheerder had zelf een correctie verwacht, na de forse koersstijging van maandag.

 

Van Eerden sluit niet uit dat het hogere slot deels politiek gedreven is. "Amerika en Rusland zetten zich actief in om de problemen in Syrië de kop in te drukken en dat kan voor een beetje rust zorgen."

 

In aanloop naar de ‘cijferlawine’ volgende week, als het cijferseizoen in Amerika losbarst, voorziet Van Eerden dat de beurzen verder zullen stijgen. "Voorbij de 450 of 460-puntengrens moet mogelijk zijn in de komende weken." Evenwel zou een verliesdag de beurzen volgens de marktvorser ook geen kwaad doen. "Omdat het allemaal zo snel gaat, mag een beetje minder ook wel," aldus de vermogensbeheerder.

 

Een minpunt vandaag was de afname van de orders voor de Duitse industrie. In augustus daalden deze met 1,8 procent. Slecht nieuws is evenwel op dit moment weer goed nieuws, zo zei fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam. De markt hoopt volgens Van Zeijl op extra stimuleringen door de Europese Centrale Bank en slechte macro-economische cijfers voeren de druk op de centrale bank om in actie te komen op.

 

Volgens Van Zeijl kijkt de markt dan ook reikhalzend uit naar de speech van voorzitter Mario Draghi van de ECB. Een "dovish" geluid van Draghi vanavond in Frankfurt zal de hoop op nieuwe stimuleringen voeden, aldus de fondsmanager.

 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1266.

Stijgers en dalers

 

In de AEX noteerden 18 van de 25 fondsen in het groen, met als koploper Altice dat 5,9 procent hoger sloot. Royal Dutch Shell en Gemalto volgden de Franse kabelaar op de voet met koerswinsten van respectievelijk 3,1 en 1,6 procent. Gemalto liet voorbeurs weten dat het een overeenkomst heeft gesloten met Samsung voor een nieuwe opdracht. Financiële details werden niet gemeld.

 

ArcelorMittal daalde 0,2 procent. De afgelopen dagen was de staalreus juist de uitblinker op het Damrak, onder meer na een koopaanbeveling door Citi Research. TNT Express werd op 6,68 euro 0,3 procent minder waard, ondanks een adviesverhoging van Degroof Petercam. Analist Marcel Achterberg verhoogde het advies van Reduceren naar Houden, omdat het aandeel TNT Express inmiddels ruim onder het overnamebod van 8,00 van FedEx ligt. Achterberg is er overigens niet van overtuigd dat Brussel de overname daadwerkelijke zal goedkeuren. Grootste daler in de AEX was Vopak met een verlies van 1,3 procent.

 

In de AMX was het Galapagos dat aan kop ging. Het biotechaandeel steeg 6,3 procent in waarde. Daarmee haalde Galapagos SBM Offshore in, dat tegen het middaguur nog koploper was. De oliedienstverlener werd tegen het einde van de dag 5,2 procent hoger verhandeld, na geruchten over een mogelijke deal met de Braziliaanse autoriteiten. Dat er al een schikking van circa 230 miljoen euro ligt, werd door de oliedienstverlener evenwel ontkent. Volgens een woordvoerder is SBM Offshore nog altijd in gesprek met de Braziliaanse autoriteiten. Fugro bemachtigde ook een podiumplek in de Midkap. Het aandeel werd 3,9 procent meer waard. De bodemonderzoeker maakte dinsdag een contractverlening met PEMEX bekend ter waarde van 13 miljoen dollar.       

 

PostNL steeg 1,9 procent. Rabobank verlaagde evenwel het koersdoel voor het postbedrijf van 5,88 naar 5,06 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Analist David Tailleur stelde het koersdoel voor PostNL naar beneden bij na de berichtgeving over de maatregelen die toezichthouder Autoriteit Consument en Markt oplegde om de concurrentiepositie van het postbedrijf in te perken. Tailleur rekent nog altijd op een overname van TNT Express, waarin PostNL grootaandeelhouder is. Indien deze deal afketst dan heeft dit volgens de analist een negatieve impact van 0,35 tot 0,40 euro per aandeel PostNL. Ook zal daardoor de dividenduitkering van het postbedrijf volgens Tailleur een vertraging oplopen van een tot anderhalf jaar.

 

Aperam droeg in de Midkap de rode lantaarn met een verlies van 1,9 procent.

 

Onder de kleine fondsen steeg Kiadis Pharma 4,5 procent, terwijl DPA Group juist 3,6 procent aan waarde verloor. Heijmans won 0,9 procent. De Nederlandse bouwer zal samen met de Duitse investeerder Patrizia en de gemeente Den Haag circa 600 nieuwe woningen ontwikkelen en bouwen. De waarde die gemoeid is met de overeenkomst bedraagt tenminste 80 miljoen euro.  

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.