Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: nood bij Ballast Nedam stijgt

Beursblik: nood bij Ballast Nedam stijgt
25 sep 2014 om 16:10

Het water komt Ballast Nedam tot de lippen en de bouwer moet dan ook op zoek naar een oplossing om de financiële situatie drastisch te verbeteren. Dit bleek uit een rondvraag onder analisten door ABM Financial News.

 

Ballast Nedam kampt met verschillende probleemprojecten, waaronder het complexe project aan de A15. Eind juni dit jaar leverde dit al een schadepost van 87 miljoen euro op. Hoeveel Ballast Nedam hiervan terug zal krijgen, is nog de vraag. Dit wordt beoordeeld door een Commissie van Deskundigen om bindend advies uit te brengen over de financiële verantwoordelijkheid voor de verschillende kostenoverschrijdingen.

 

Een "zorgwekkende" situatie volgens analist Philip Ngotho van ABN AMRO over het probleemproject en voegde daar aan toe het eigen vermogen van de bouwer "niet heel sterk" te vinden. Aan het einde van de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg het eigen vermogen 36 miljoen euro, tegenover 128 miljoen euro een jaar eerder.

 

Ten opzichte van eind 2013 verdubbelden de schulden in de eerste jaarhelft bijna van 61 miljoen naar 116 miljoen euro. Daarbij leed Ballast Nedam een nettoverlies van 51 miljoen euro. Vorig jaar was dit in dezelfde periode nog slechts een verlies van 3 miljoen euro.

 

Analist Tijs Hollestelle van ING noemde daarbij de solvabiliteit een heel belangrijke ratio voor het kunnen binnenhalen van toekomstige opdrachten. Een bouwer als Ballast Nedam mag alleen meedoen aan biedingen als de financiële huishouding voldoende op orde is, aldus verschillende analisten.

 

Onlangs meldde Ballast Nedam een aantal nieuw binnengehaalde projecten, zoals het langjarige A9 project in Diemen in combinatie en het N31 project bij Harlingen.

 

Volgens Hollestelle moet Ballast Nedam evenwel "tussen de 30 tot 50 procent" van de claim van het A15 project weten terug te vorderen om "in de buurt te komen" van een solvabiliteitspercentage van 15 procent, het niveau dat veel grote opdrachtgevers hanteren bij een gunning.

 

Bij de halfjaarcijfers gaf de bouwer aan over een solvabiliteitspercentage te beschikken van 4 procent, terwijl dit eind 2013 nog 11 procent was.

 

Ballast Nedam liet al weten te verwachten dat de commissie "tenminste gedeeltelijk" zal beslissen in het voordeel van het consortium, waardoor een "substantiële" terugvordering van de kostenoverschrijdingen voor het A15 project op termijn volgt, waarvan ook Ballast Nedam profiteert.

 

Daarbij gaf de woordvoerster tegenover ABM Financial News aan dat Ballast Nedam meerdere maatregelen heeft genomen om de solvabiliteit op te krikken, zoals een reeds afgeronde claimemissie van 30 miljoen euro, een flink aantal desinvesteringen en een programma om het operationele resultaat te verbeteren.

 

Het desinvesteren is evenwel geen gemakkelijk proces, zo bleek recent nog toen H2 Equity Partners op het laatste moment afhaakte in de overname van de bedrijven Rademakers Gieterij, TBS Soest en Recycling Maatschappij Feniks.

 

"Ballast Nedam zal de voorgenomen desinvestering van de bedrijven Rademakers Gieterij en TBS Soest voortzetten met andere partijen", aldus de woordvoerster over het stuklopen van deze verkoop.

 

De vraag is of de terugvordering van de kostenoverschrijding en de door de bouwer genomen maatregelen op tijd voldoende effect sorteren. Dit stelde portefeuillebeheerder Albert Jellema van ProBeleggen evenwel tegenover ABM Financial News, die er rekening mee houdt dat een terugvordering bij het A15 project nog wel circa twee jaar in beslag zal nemen na oplevering.

 

De woordvoerster van Ballast Nedam gaf aan dat het A15 project naar verwachting eind april 2015 wordt opgeleverd en dat een deel van de claims voor dit project al ingediend zijn, maar dat het nog "geruime tijd" kan duren alvorens de commissie een besluit heeft genomen.

 

Begin september stelde nieuwbakken CEO Erik van der Noorda van Ballast Nedam tegenover De Telegraaf al dat Nederlandse beursgenoteerde bouwbedrijven niet in staat zijn om zelfstandig te overleven en dat "geen van de grote bouwers fatsoenlijk winst maakt".

 

De kans dat Ballast Nedam nogmaals vers kapitaal uit de markt weet te trekken, acht Jellema niet groot. Volgens de portefeuillebeheerder was de eerder opgehaalde 30 miljoen euro het maximaal haalbare. Dit betekent dat de bouwer misschien meer drastische maatregelen moet nemen, zeker als blijkt dat ook het A2 project niet onder controle is.

 

Voor het A2 project, dat naar verwachting eind 2016 in gebruik zal worden genomen, heeft Ballast Nedam al reeds een voorziening van 14 miljoen euro getroffen.

 

Hollestelle van ING meende dat Ballast Nedam dan wel een moeilijke periode doormaakt, volgens de analist komt de bouwer het probleemproject A15 wel weer te boven.

 

Op een rood Damrak won Ballast Nedam donderdag 0,2 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.