Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: optimistisch gestemde markt in afwachting van Fed

Beursupdate: optimistisch gestemde markt in afwachting van Fed
17 sep 2014 om 12:44

Het Damrak noteerde woensdag rond lunchtijd een half procent hoger op ruim 419 punten in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve.

 

"De markt wacht met een optimistische houding op het rentebesluit van de Fed", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Het sentiment onder beleggers op het Damrak vond daarbij volgens Van Eerden steun in het hogere slot op Wall Street.

 

Van Eerden meende dat de belegger op een "voorzichtig en gematigd" handelen van Fed-voorzitter Janet Yellen rekenen. De vermogensbeheerder voorziet dan ook pas, in lijn met de markt, in 2015 een eerste renteverhoging.

 

Op dit moment is de marktverwachting dat de Fed in september 2015 voor het eerst de rente verhoogd. Economen van KBC houden echter rekening met mogelijk al een eerste verhoging in maart, en op zijn laatst in juni volgend jaar.

 

Naast het Amerikaanse rentebesluit kijkt Van Eerden verder nog uit naar diverse Amerikaanse macro-economische cijfers, en dan met name de ontwikkeling van de inflatie. "Een belangrijk cijfer voor het rentebeleid van de Fed", zo stelde de vermogensbeheerder.

 

Vanochtend bleek de inflatie in de eurozone in augustus ten opzichte van juli onveranderd op 0,4 procent op jaarbasis. Een voorlopige raming wees echter op een daling naar 0,3 procent.

 

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden de meeste fondsen hoger. Hierbij trok zwaargewicht ArcelorMittal de kar met een winst van 2,5 procent. De staalreus liet weten samen met partner Nippon Steel & Sumitomo Metals Corporation te gaan investeren in de gezamenlijke fabriek in Alabama om de productie te verhogen om zo aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

 

Verder wonnen ASML en AkzoNobel elk ruim een procent.

 

Bij het handjevol dalers was Heineken hekkensluiter met een verlies van 0,9 procent. Ook Delta Lloyd en SBM Offshore hielden het hoofd net niet boven water.

 

In de Midkap waren het volatiele centenfonds Imtech en Corbion de uitblinkers met koerswinsten van respectievelijk 4,1 en 3,7 procent. Corbion steeg nadat ING stelde dat het fonds beter kan stoppen met lactides en zich volledig moet richten op melkzuren. Door deze focus nemen de risico’s voor Corbion af en kunnen de marges stijgen, aldus analist Marco Gulpers. Corbion komt eind oktober met een strategische update.

 

Andere stijgers waren onder meer Aperam en Air France-KLM. De producent van roestvast staal en de luchtvaartmaatschappij noteerden elk ruim procent hoger.

 

Aalberts Industries, dat 0,9 procent won, kreeg de wind in de rug nadat Theodoor Gilissen Bankiers het aandeel op de lijst met favoriete aandelen plaatste. Theodoor Gilissen verwacht dat de winstontwikkeling van Aalberts vanaf 2015 weer kan terugkeren naar een dubbelcijferige groei.

 

Verder werd TenCate 1,9 procent meer waard nadat het liet weten 1,5 miljoen euro aan ontwikkelingssubsidie te hebben ontvangen van de provincie Overijssel voor het openinnovatiecentrum The Factory of the Future.

 

Alleen Midkapper Arseus leed een noemenswaardig verlies van anderhalf procent.

 

Het lokaal genoteerde NN Group dikte een bescheiden 0,2 procent aan op 22,15 euro nadat Goldman Sachs startte met het volgen van het fonds met een koopaanbeveling en een koersdoel van 26,00 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.