Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX maakt pas op de plaats

Beursupdate: AEX maakt pas op de plaats
27 aug 2014 om 12:04

De Amsterdamse beurs noteert woensdag in dunne handel licht lager bij het uitblijven van richtinggevend nieuws.
De AEX noteerde nipt lager op 412,16 punten, terwijl de AMX 0,3 procent won. Ook andere Europese beurzen schommelden rond het slot van dinsdag.

 

"Het ligt er netjes bij en wat nu?", vroeg Frank Bonsee van ABN AMRO zich af, die de ondertoon "prima" noemde, maar geen richtinggevend nieuws zag.

 

Op de Nederlandse beurs was volgens de handelaar een pas op de plaats te zien na een slot van de S&P 500 index boven de 2.000 puntengrens en het goed nieuws over de Russische president Poetin en de president van Oekraïne Porosjenko, die elkaar de hand schudden over gemaakte afspraken.

 

Bonsee meende dat de markt al uitkijkt naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank volgende week. Economen van Nomura verwachten dat de Europese Centrale Bank op het punt staat om alle rentetarieven in september dan wel oktober met tien basispunten te verlagen vanwege de ontwikkeling van de consumentenprijzen.

 

Naast de renteverlaging voorzien de economen van de Japanse zakenbank een aankondiging en lancering van een opkoopprogramma voor zogenoemde asset backed securities (ABS) in december.

 

Voor vandaag kijkt de markt tegen een matig gevulde agenda aan. Uit de Verenigde Staten komen nog de hypotheekaanvragen en de wekelijkse olievoorraden, terwijl Tiffany & Co de boeken over de eerste jaarhelft opent.

 

Stijgers en dalers

De fondsen in de hoofdindex bleven dicht bij huis. Zo was KPN de sterkste stijger met een winst van 1,2 procent, gevolgd door Aegon, dat 1,1 procent bijschreef. ArcelorMittal won 0,8 nadat de staalreus dinsdag al de wind in de rug had na een koopaanbeveling door UBS.

 

OCI verloor een half procent nadat het de boeken over het afgelopen halfjaar opende. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf boekte in de eerste helft van 2014 een hogere omzet, wat leidde tot een flink hoger bedrijfsresultaat, maar zag evenwel de nettowinst sterk dalen. Volgens de analisten van JPMorgan Cazenove drukten zwakke ureumprijzen, lage bezettingsgraden bij de Egyptische fabrieken, lage winstmarges bij de bouwactiviteiten en hogere financiële lasten op de resultaten.

 

Hekkensluiter in de AEX was evenwel Unilever. Het voedingsmiddelenconcern en indexzwaargewicht kleurde 0,7 procent rood zonder directe aanleiding.

 

In de Midkap was vrijwel eenzelfde beeld zichtbaar als in de hoofdindex. Hier behoorde Arcadis, dat met een plus van 1,5 procent profiteerde van een adviesverhoging door ING, samen met BAM Groep (+2,2%) tot de positieve uitschieters. De hogere koers van de bouwer was volgens handelaar Bonsee onder meer te verklaren door "een stukje shortdekking".

 

Nutreco droeg de rode lantaarn met een verlies van 0,7 procent. Marine Harvest, belangrijke klant van het Nederlandse Nutreco, zag in het tweede kwartaal van 2014 het operationele resultaat oplopen tot een recordniveau.

 

In de AScX ging Neways Electronics onderuit met een koersverlies van bijna drie procent, nadat het in het afgelopen halfjaar een verlies wist om te buigen naar winst. Bij de start van de handelsdag noteerde het aandeel nog vier procent hoger.

 

Het lokaal genoteerde Reesink werd bijna vijf procent duurder na een omzetverdubbeling in het afgelopen halfjaar.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.