Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ABN AMRO profiteert van lagere voorzieningen

ABN AMRO profiteert van lagere voorzieningen
22 aug 2014 om 07:35

ABN AMRO heeft in het afgelopen kwartaal de de onderliggende winst met bijna de helft zien oplopen, met name als gevolg van lagere voorzieningen en een stijging van netto rentebaten. Dit maakte de Nederlandse staatsbank vrijdag voorbeurs bekend.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm stelde in een toelichting op de cijfers dat de Nederlandse economie tekenen van verdere verbetering liet zien. "Het herstel van de Nederlandse huizenmarkt zette in het tweede kwartaal door, met als resultaat een groeiend aantal huizentransacties en een aanhoudende stijging van de gemiddelde huizenprijs sinds medio vorig jaar", aldus de topman. Wel voegde Zalm daaraan toe dat de toenemende geopolitieke risico’s de opwaartse trend kunnen bedreigen.

De onderliggende nettowinst van ABN AMRO steeg in het tweede kwartaal met 47 procent op jaarbasis van 220 miljoen naar 322 miljoen euro. De bank profiteerde van lagere voorzieningen, met name in het midden- en klein bedrijf en bij woninghypotheken. De onderliggende kredietvoorzieningen daalden met 164 miljoen euro ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013 tot 342 miljoen euro.Daarnaast stegen de voor de bank zeer belangrijke rentebaten met zes procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013.

De bank meldde daarnaast op koers te liggen om de doelstellingen voor 2017 te realiseren, dat wil zeggen een cost/income ratio van 56 tot 60 procent, een rentabiliteit van het eigen vermogen van 9 tot 12 procent en een CET1 ratio van 11,5 tot 12,5 procent.

De rentabiliteit van het eigen vermogen bedroeg in het tweede kwartaal 9,2 procent en de kern Tier 1 ratio, de verhouding tussen de naar risico gewogen activa en het eigen vermogen kwam uit op 12,7 procent onder de strengere Basel III regels. De onderliggende cost/income ratio bedroeg afgelopen kwartaal 61 procent, ten opzichte van 59 procent in dezelfde periode in 2013.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.