Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Resultaatdruk voor Corbion

Update: Resultaatdruk voor Corbion
13 aug 2014 om 10:45

Corbion heeft in het tweede kwartaal de resultaten onder druk zien staan. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de producent en leverancier van biobased producten.

 

"Biochemicals excelleerde qua volumes en marges, terwijl Biobased Food Ingredients opnieuw teleurstelde, hoewel er enige verbetering zichtbaar was ten opzichte van het eerste kwartaal", aldus CEO Tjerk de Ruiter, die in een toelichting op de cijfers sprak van "teleurstellende resultaten".

 

In het tweede kwartaal daalde de omzet op jaarbasis van 190,0 miljoen naar 188,3 miljoen euro. Analisten geraadpleegd door ABM Financial News mikten vooraf juist op een lichte stijging van de omzet naar 192,6 miljoen euro. De autonome omzetgroei bedroeg afgelopen kwartaal evenwel 1,1 procent op jaarbasis, vooral gedreven door de divisie Biochemicals met een groei van 13,3 procent. Bij Biobased was er juist sprake van een autonome daling van 2,2 procent.

 

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) exclusief eenmalige kosten daalde in het tweede kwartaal op jaarbasis van 27,2 miljoen naar 26,4 miljoen euro en ook hier hadden de marktvorsers juist gerekend op een stijging van het resultaat, naar 29,7 miljoen euro.

 

De marge viel in het afgelopen kwartaal vervolgens terug van 14,3 naar 14,0 procent.

 

Verder liet Corbion weten voor in totaal 21,2 miljoen euro aan eenmalige kosten te hebben gemaakt in de eerste helft van dit jaar. Enerzijds een afwaardering van de onderbenutte lactidefabriek in Thailand van 17,5 miljoen euro en anderzijds contractuele verplichtingen van 3,7 miljoen euro ten aanzien van het voormalige bestuur.

 

De afschrijving op de Thaise fabriek laat volgens analist Wim Hoste van KBC Securities zien hoe lastig het is om van de fabriek een succes te maken. Analist Marco Gulpers van ING meende echter niet iets te moeten lezen in de afwaardering in het licht van een strategiewijziging.

 

In de eerste zes maanden van 2014 boekte Corbion een winst na belastingen van 0,4 miljoen euro na rode cijfers een jaar eerder. Uit voorgezette activiteiten daalde de winst op jaarbasis evenwel van 12,6 miljoen naar 0,4 miljoen euro.

 

Voor de tweede helft van 2014 voorziet Corbion vergelijkbare marktomstandigheden als in de eerste zes maanden van dit jaar. Enerzijds ziet de producent en leverancier van biobased producten "eerste tekenen" van aantrekkende volumegroei bij Biobased Food Ingredients, maar anderzijds worden de vergelijkende volumegroeicijfers van Biochemicals op jaarbasis uitdagender naarmate het jaar vordert.

 

De impact van de onrusten in Oekraïne en Rusland zijn volgens CEO De Ruiter "niet significant".

 

Beleggers zullen verder tot november moeten wachten op een strategische update door het nieuwe bestuur. ING voorziet dan ook een afwachtende houding onder beleggers tot dit moment.

 

Vanwege de strategische herziening zijn grote investeringsuitgaven uitgesteld, waardoor het investeringsniveau in de tweede helft van het jaar lager zal uitkomen dan in de eerste helft. "Goed nieuws", aldus Gulpers. De analist verwacht voor dit jaar 55 miljoen euro aan investeringen, terwijl Corbion aanvankelijk zei 100 miljoen euro te zullen investeren.

 

Op een groen Damrak leverde Corbion woensdag bijna 5 procent in op 12,54. Zowel KBC Securities als ING handhaafden hun advies op het fonds van respectievelijk Accumuleren en Kopen. KBC sprak daarbij van een "aantrekkelijke waardering" van het aandeel.

 

Update: om toelichting Corbion, reacties analisten en koers toe te voegen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.