Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ArcelorMittal grootste daler op rood Damrak

ArcelorMittal grootste daler op rood Damrak
1 aug 2014 om 17:51

De Amsterdamse beurs is vrijdag opnieuw flink in het rood gesloten na een licht tegenvallend Amerikaans banenrapport en een winstwaarschuwing door ArcelorMittal. De AEX leverde 1,4 procent in op 398,56 punten.

 

Het banenrapport uit Amerika wees voor juli op 209.000 nieuwe banen en een werkloosheidspercentage van 6,2 procent. Daarmee waren de cijfers wat minder dan verwacht.

 

Onderliggend was het rapport volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB redelijk sterk, met een licht oplopende participatiegraad. Westerterp noemde het rapport "het best denkbare". Er is groei, maar de groei is niet zo sterk dat de Federal Reserve zal sturen op een eerder renteverlaging, aldus de vermogensbeheerder.

 

De aandelenmarkten stonden de afgelopen dagen flink onder druk. "Een gezonde correctie" volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank na de stevige koerswinsten van de afgelopen tijd.De AEX boekte een weekverlies van ruim 1,5 procent

 

Bij een relatief lege markt door de vakantieperiode was een combinatie van verschillende factoren, zoals de bankenonrust in Portugal, de situatie in Argentinië, de geopolitieke spanningen, en wat tegenvallende kwartaalcijfers aanleiding voor de dalende beurzen, zo meende Cardon.

 

Westerterp vond niet dat er "een man overboord" was. De daling kan volgens de vermogensbeheerder wellicht nog wat doorzetten, maar de bodem lijkt in zicht.

 

Bedrijfscijfers

In de AEX sloten vrijwel alle fondsen lager. Witte raven waren Fugro en Ziggo met dagwinsten van 1,1 en 0,5 procent.

 

De grootste daler was ArcelorMittal met een koersverlies van 6,1 procent nadat de staalreus een winstwaarschuwing afgaf bij de publicatie van de halfjaarcijfers. In plaats van een bedrijfsresultaat van circa 8,0 miljard dollar voor 2014 rekent de staalreus nu op meer dan 7,0 miljard dollar. De winstwaarschuwing kwam niet als een verrassing, de omvang daarvan echter wel.

 

In de AMX domineerde het rood ook de koersenborden. Centenfonds Imtech leverde opnieuw stevig in met een dagverlies van 3,7 procent. Na de update van de technische dienstverlener donderdag besloot Kepler Cheuvreux vandaag het fonds op de verkooplijst te zetten. Kepler Cheuvreux noemde de beoogde schuldverlaging door Imtech medio 2015 inmiddels "veel te moeilijk of zelfs onmogelijk" zonder extra maatregelen.

 

Exact leverde 4,3 procent in. De kwartaalcijfers van de softwarespecialist waren conform verwachting, maar volgens ABN AMRO temperde Exact de overnamefantasie, onder meer door er op te wijzen dat bij een eventuele verkoop de prijs vermoedelijk aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 30 tot 35 euro uitkomt.

 

Koplopers in de AMX waren Aperam en Arcadis. Aperam profiteerde, ondanks een koersval in de ochtendhandel, van beter dan verwachte cijfers over het tweede kwartaal. ABN AMRO verhoogde daarop het koersdoel voor de producent van roestvast staal naar 33,00 euro en het fonds sloot 3,2 procent hoger op 25,99 euro.

 

Arcadis kondigde donderdag een overname aan en vanochtend een nieuwe opdracht in Amerika. Beleggers beloonden de berichtgeving flink met een dagwinst van 3,3 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,4 procent lager op 16.490,61 punten. De breder samengestelde S&P500 Index leverde 0,2 procent in en techbeurs Nasdaq handelde 0,6 procent in het rood.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.