Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Fortis moet beleggers schadevergoeding betalen

Update: Fortis moet beleggers schadevergoeding betalen
29 jul 2014 om 12:41

Fortis heeft in 2008 beleggers misleidend en onvolledig geïnformeerd, waardoor toenmalige aandeelhouders recht hebben op een schadevergoeding. Zo oordeelde het gerechtshof Amsterdam dinsdag.

 

"Het bevestigt dat Fortis misleidend heeft gehandeld", aldus een woordvoerder van de Vereniging van Effectenbezitters tegenover ABM Financial News, die zei "blij" te zijn met de uitspraak.

 

Volgens het hof heeft Fortis beleggers misleid door na de eerste reddingsoperatie in de media te berichten dat de bank er "financieel sterker voorstond dan ooit". Hierdoor heeft Fortis, in de wetenschap dat deze informatie onjuist was, aan de markt een misleidend signaal afgegeven en beleggers op het verkeerde been gezet, aldus het hof.

 

De omvang van de schadevergoeding zal in een aparte procedure door het hof worden vastgesteld.

 

Volgens de VEB komt een schadevergoeding voor rekening van Ageas en verzekeraars, maar moeten partijen niet rekenen op een snelle schadevergoeding.

 

"Ageas gaat in cassatie", aldus de woordvoerder van de belangenbehartiger, die nog zeker op een jaar aan extra rechtszaken mikt voor beleggers hun geld krijgen.

 

Daarbij valt de schadevergoeding volgens de VEB "moeilijk" vast te stellen, gelet op de gestegen beurskoersen in de betreffende periode eind september 2008.

 

De beslissing van het hof volgt op een procedure die de belangenorganisatie FortisEffect en enkele voormalige aandeelhouders tegen Fortis en de Nederlandse Staat hebben aangespannen.

 

"Andere mensen [beleggers] moeten zelf nog een schadeprocedure starten", voegde de woordvoerder van de VEB toe. Het besluit van het gerechtshof zou specifiek voor FortisEffect en enkele aandeelhouders gelden.

 

De vorderingen van FortisEffect en de aandeelhouders tegen de Nederlandse Staat heeft het hof evenwel afgewezen. Volgens het gerechtshof was de berichtgeving in de media door de Staat over de financiële positie van Fortis en de mededelingen van minister Wouter Bos daarover in de Tweede Kamer niet te positief en ook niet misleidend.

 

De mededelingen waren namelijk niet gericht tot de beleggers, maar hadden tot doel "te voorkomen dat rekeninghouders en spaarders van Fortis op grote schaal hun tegoeden zouden opnemen". Het hof heeft hierbij oog voor de speciale verantwoordelijkheid van de Staat om ervoor te zorgen dat het bancaire systeem niet ontwricht zou worden door een eventueel faillissement van een grote bank als Fortis.


Nationalisering niet teruggedraaid

FortisEffect en de aandeelhouders verzochten ook om de transactie in oktober 2008, waarbij de Nederlandse Staat het Nederlandse deel van Fortis kocht, ongedaan te maken. Die vorderingen heeft het hof afgewezen omdat er bij die reddingsoperatie geen rechtsregels zijn geschonden.

 

Update: om reactie VEB toe te voegen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.