Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kardan zoekt mogelijkheden om schulden terug te betalen

Kardan zoekt mogelijkheden om schulden terug te betalen
28 mei 2014 om 17:22

Kardan heeft komend jaar als grootste uitdaging het controleren van de financiële positie. Dat zei bestuursvoorzitter Shouky Oren woensdag in een interview met ABM Financial News, nadat het Israëlische investeringsvehikel met een notering op Euronext Amsterdam dinsdag nabeurs de kwartaalcijfers publiceerde.

 

In de eerste drie maanden van dit jaar boekte Kardan een nettowinst van 3,0 miljoen euro toewijsbaar aan aandeelhouders, terwijl in dezelfde periode vorig jaar nog een verlies van 22,4 miljoen euro werd geleden.

 

"De kasstromen zijn op dit moment niet voldoende om de schulden terug te betalen", aldus Oren.

 

De topman wees, gelet op de financiële positie, onder meer op de mogelijkheid om schulden onder te brengen bij deelnemingen van het bedrijf. Zo zouden de Chinese activiteiten weinig schulden hebben, meent Oren. Ook het verkopen van deelnemingen en het aangaan van nieuwe joint ventures behoort daarbij tot de mogelijkheden.

 

Een eventuele rondgang langs schuldeisers voor nieuwe leningen was volgens Oren evenwel een laatste optie en komt enkel naar voren wanneer "de prijzen [bij een verkoop van deelnemingen] niet goed genoeg zijn".

 

"We doen het in eerste instantie op eigen kracht", aldus de bestuursvoorzitter van het investeringsvehikel.

 

Over de voortgang in de laatste twee jaar zei Oren dat de balans "minder dan verwacht" verbeterde. Het schuldniveau nam evenwel met "meer dan 160 miljoen euro" af.

 

De afbetaling van de obligatieseries Series B en Series A zijn volgens Oren verder "zeer gecompliceerd". "We doen ons best, zei de topman over de obligaties met een oorspronkelijke nominale waarde van 252 miljoen en 283 miljoen euro.

 

In februari vorig jaar loste Kardan een eerste gedeelte af op de Series A obligaties, maar het bedrijf liet in oktober weten momenteel onvoldoende middelen te hebben om het resterende deel van de obligaties af te lossen.

 

Operationele prestaties

Op operationeel vlak boekte het bedrijf in het eerste kwartaal volgens Oren vooruitgang, voornamelijk dankzij de water- en financiële activiteiten. Afgelopen jaar "zuchtte" het bedrijf evenwel onder "zeer grote verliezen" bij onder meer de deelneming in Globe Trade Centre (GTC).

 

Kardan’s dochteronderneming GTC Real Estate Holding verkocht het belang van 27,75 procent aan een dochteronderneming van Lone Star Funds in november 2013, met een zogenoemde ‘claw back’ clausule. Wanneer GTC niet aan bepaalde doelstellingen voldoet, moet er een terugbetaling plaatsvinden.

 

Oren lichtte toe dat de terugbetaling twee delen van beide 3,1 miljoen euro bedroeg, in de periodes maart 2015 en december 2015. Over de vooruitgang van GTC zei de topman verder "nog niet in veilige haven" te zijn, maar hij nuanceerde dit door te stellen dat er "nog geen tekenen" zijn dat het fout zal gaan.

 

Op de verkoop van het belang in GTC moest het investeringsvehikel 44 miljoen euro afboeken. De huidige cijfers zijn volgens Shouky Oren van Kardan na afschrijvingen op de goodwill "veel schoner". De resultaten uit eerdere jaren noemde de CEO daarbij "niet fout, maar correct op dat moment".

 

Chinese activiteiten

Volgens topman Oren is 2014 in China een "zeer belangrijk jaar" voor Kardan, met onder meer "hoge verwachtingen" voor de verwachte opening van het Europark Dalian in het vierde kwartaal van dit jaar.

 

De verkoop van het A2 gebouw op het park voor 39 miljoen euro zal daarbij in het huidige tweede kwartaal afgerond worden.

 

Over de vastgoedactiviteiten oordeelde de topman verder dat dit "meer risicovol" is, alhoewel Kardan naar verluidt al jaren geen land meer heeft gekocht.

 

In China richt Kardan zich op de zogenoemde tier 2 en tier 3-steden die bovenlandelijke groei vertonen en nog profiteren van urbanisatie, zonder "extreme waardedalingen".

 

"China is een continent op zich", aldus Oren, die zich met Kardan wil richten op de "enorm" stijgende middenklasse van het land.

 

Kardan noteerde woensdag aan het einde van de handelsdag 4,8 procent hoger op 0,44 euro. Het Damrak bewoog nipt lager.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.