Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX maakt pas op de plaats

AEX maakt pas op de plaats
24 apr 2014 om 17:50

De Amsterdamse beurs is donderdag nipt in het rood gesloten onder invloed van koersverliezen van zwaargewichten als Unilever en Heineken.

 

De AEX leverde 0,1 procent in op 397,10 punten, terwijl omringende beurzen eveneens dichtbij huis bleven. Daarbij herstelden de beurzen van een terugval in de middag op hernieuwde zorgen om de situatie in Oekraïne.

 

De beursdag stond volgens Corne van Zeijl van het SNS Nederlands Aandelenfonds vooral in het teken van bedrijfscijfers en wederom leverde dit "teleurstelling" op volgens de fondsmanager.

 

Vooralsnog ziet het cijferseizoen er "niet mooi" uit, aldus Van Zeijl.

 

Tegenover de tegenvallende bedrijfscijfers, hoewel midkapper ASM International het Nutreco het volgens Van Zeijl wel goed deden, stonden sterke macro-economische cijfers.

 

Het Duitse ondernemersklimaat, gemeten door Ifo, liet een stijging zien en ook de Amerikaanse duurzame goederen dikten flink aan. "Erg goede cijfers", zo meende Van Zeijl, die ook de voorlopige inkoopmanagersindexen uit Europa van woensdag positief beoordeelde.

 

Stijgers en dalers

In de AEX waren het juist de fondsen met kwartaalcijfers, die werden afgestraft. Unilever leverde 1,5 procent in en Heineken 1,3 procent. De exoten Gemalto en OCI, dat nog altijd de jaarcijfers moet publiceren, leverden echter 2,6 en 2,9 procent in.

 

Over Gemalto zei ING dat het beveiligingsbedrijf teleurstellend presteerde in het eerste kwartaal. De omzetgroei van 7 procent tegen constante wisselkoersen bleef ruimschoots achter op de 12 procent die de bank had voorzien.

 

Bij Unilever lag de onderliggende omzetgroei hoger dan vooraf voorzien, zo merkten analisten van Nomura en ING op. Wel was de groei van 3,6 procent minder sterk dan vorig jaar. Verder ondervond Unilever volgens de analisten tegenwind door wisselkoerseffecten en een verlaat Pasen.

 

Ook Heineken kon niet profiteren van positieve analistenrapporten. De bierbrouwer realiseerde in het eerste kwartaal een organische groei, maar zag de totale omzet dalen vanwege onder meer wisselkoerseffecten. Analist Gerard Rijk van SNS Securities sprak van een bevestiging van meerdere positieve trends. Hier voegden de analisten van Rabobank aan toe dat de stijging van de biervolumes licht meevallend waren.

 

Aan kop ging ASML met een dagwinst van 2,3 procent. SBM Offshore herstelde van het verlies van woensdag en koerste 2,1 procent hoger.

 

In de AMX ging ASM International aan kop. De toeleverancier van de halfgeleiderindustrie dikte 6,4 procent in waarde aan na goed ontvangen kwartaalcijfers. Kepler Cheuvreux sprak van "duidelijk beter dan verwachte" cijfers.

 

BinckBank was in de Midkap het fonds dat het meest inleverde. Het koersverlies van 2,4 procent was evenwel volledig toe te schrijven aan het ex-dividend. Vopak leverde 2,8 procent in. Het opslagbedrijf is sinds het woensdag een teleurstellende outlook presenteerde de kop van jut.

 

Onder de kleinere fondsen viel AND International met een koerswinst van 14,7 procent het meest op. De kaartenspecialist liet weten een contract te hebben gesloten voor de bouw van premium navigatiekaarten van de Verenigde Staten en Canada. Naam van de opdrachtgever of financiële details maakte AND niet bekend.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,2 procent hoger op 16.534,05 punten. De breder samengestelde S&P500 Index won 0,4 procent en techbeurs Nasdaq koerste zelfs 0,8 procent hoger, onder aanvoering van zwaargewicht Apple.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.