Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: bouwers links laten liggen in 2015

Beursblik: bouwers links laten liggen in 2015
9 dec 2014 om 08:43

Beleggers kunnen ook komend jaar maar beter wegblijven bij de bouwers. Dit bleek maandagavond tijdens Newsroom, waar verschillende beursexperts de degens kruisten.

 

Vooral Marco Groot van adviesbureau 8daw en voorheen hoofd aandelen bij Rabobank was erg sceptisch over de bouwers. Volgens Groot krijgt BAM Groep nog de nodige projectverliezen voor de kiezen en kan Ballast Nedam "naar nul".

 

Willem Burgers van het Add Value Fund was ook terughoudend voor de bouwers. Enerzijds is er sprake van slechts een "broos herstel" van de economie en anderzijds kampen de bouwondernemingen met de nodige problemen uit het verleden. Burgers sloot aanvullende maatregelen om deze problemen te repareren dan ook niet uit. De smallcapspecialist meende wel dat Heijmans er van de drie genoteerde bouwers het beste voor staat.

 

Overigens was Corné van Zeijl van Actiam positiever gestemd, vooral over BAM Groep. Van Zeijl meende dat al heel veel ellende in de koers verwerkt zit en de portefeuille met publiek-private samenwerking is een "juweel". Met zijn Aandelenfonds kocht Van Zeijl recent dan ook stukken BAM, maar de fondsmanager waarschuwde desalniettemin voorzichtig te zijn.

 

Een aandeel dat het komend jaar wel in de portefeuille zou moeten zitten volgens de experts is Aalberts Industries, daarover was vrijwel consensus.

 

Peter Paul de Vries van Value8 en voormalig voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters adviseerde daarnaast een rit te maken in ING Groep. De bank zou in 2015 "best goed" kunnen presteren, aldus De Vries, hoewel de grootaandeelhouder van Value8 betwijfelde of ING nu een fonds is om voor de lange termijn in te zitten.

 

Van de kleine fondsen prees Burgers TKH Group, Kendrion en BE Semiconductor Industries aan. Besi verdubbelde dit jaar al ruimschoots in waarde, maar kan volgens Mr. Smallcap nog flink verder stijgen, omdat de markt de dividend pay-out ratio van 80  procent onderschat. Kendrion is klaar voor een herwaardering en TKH verdient in de ogen van Burgers de titel "het nieuwe ASML".

 

ASML zelf noemde De Vries inmiddels behoorlijk aan de prijs, net als Heineken. De investeerder merkte evenwel ook op dat dit de bedrijven zijn die het gemiddeld op de langere termijn altijd goed doen.

 

Van Zeijl noemde Heineken een van de aandelen om komend jaar van weg te blijven. Evenals De Vries sprak de fondsmanager van een redelijke waardering. Daarbij voorziet Van Zeijl een terugval in Nigeria en Mexico, stevige concurrentie door SABMiller en daarbij moet de Amsterdamse brouwer grote investeringen doen. Alle reden volgens de fondsmanager dat 2015 niet het jaar van Heineken wordt.

 

Voor de AEX in 2015 waren de experts redelijk optimistisch gestemd. Vermoedelijk stijgt de index door naar 450 tot zelfs richting de 500 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.