Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak houdt winsten vast

Beursupdate: Damrak houdt winsten vast
19 dec 2014 om 11:32

De Amsterdamse beurs koerste tegen het einde van de ochtendhandel een half procent hoger en presteerde daarmee beter dan de omringende hoofdbeurzen.

De AEX steeg 0,5 procent naar 418,51 punten, terwijl de AMX nipt in het rood noteerde. Amerikaanse futures wezen daarbij op een hogere opening vanmiddag op Wall Street van ruim een half procent.

"De beurs loopt nu weliswaar heel snel op, maar de overdrijving zat hem in de steile daling eerder deze maand", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers. De analist benadrukte dat de lange termijn vooruitzichten goed zijn, mede gelet op de monetaire ontwikkelingen wereldwijd.

"Eens moet de rekening worden betaald", aldus Muller, doelend op het ruime monetaire beleid van de verschillende centrale bank, "maar dat ligt nog ver aan de horizon".

In Duitsland bleek vanochtend het consumentenvertrouwen licht te zijn gestegen terwijl de producentenprijzen, met name door de scherp gedaalde energieprijzen, 0,9 procent op jaarbasis lager uitvielen.

Futures op olie stegen vanochtend ruim twee procent, terwijl het muntpaar euro/dollar rond het hoogste niveau sinds de zomer van 2012 noteerde op 1,2282. De Russische roebel steeg daarentegen juist drie procent in waarde ten opzichte van de dollar.

Het Damrak kan vanmiddag mogelijk nog een volatiel handelsverloop tegemoet zien vanwege de optie-expiratie. Handelaar Michael Jabroer van Mijn-Effecten meent dat veel partijen "scheef zitten".

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging Royal Dutch Shell aan kop met een winst van ruim anderhalf procent met dank aan de oplopende olieprijs. De oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore waren met verliezen van 1,5 en 1,3 procent juist de grootste dalers.

 
In de Midkap was Air France-KLM de dissonant met een verlies van ruim zeven procent na de derde winstwaarschuwing op rij. Analisten van Nomura spraken van een omvangrijke waarschuwing, waardoor de taxaties omlaag zullen moeten. Koplopers waren Vopak en Wereldhave met winsten van krap twee procent. Vopak kondigde een nieuw project in Maleisië aan en Wereldhave rondde de aankoop van zes Franse winkelcentra van Unibail-Rodamco af.

Onder de kleinere fondsen won Galapagos 0,6 procent na de aankondiging van een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar door partner AbbVie. Bouwer Ballast Nedam daalde 3,6 procent, terwijl sectorgenoot Heijmans juist 2,4 procent in waarde steeg. SNS Securities verlaagde het koersdoel voor Ballast Nedam flink, maar gaf daarentegen een koopaanbeveling af voor Heijmans vanwege onder meer de betere vooruitzichten voor de woningmarkt.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.