Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: BAM versimpelt structuur om kosten te besparen

Update: BAM versimpelt structuur om kosten te besparen
8 okt 2014 om 13:58

BAM Groep is goed op weg in het stroomlijnen van de onderneming en maakte daarbij nieuwe doelstellingen voor de komende jaren bekend, maar kondigde ook het verlies van honderden banen aan. Dit bleek uit een persbericht dat de bouwer in aanloop naar de beleggersdag publiceerde.

 

"Onze recente prestatie toont dat veranderingen bij BAM noodzakelijk zijn om de strategie van de groep te realiseren en ons potentieel te benutten", aldus nieuwbakken CEO Rob van Wingerden.

 

Volgens de topman is er een andere aansturing nodig "door het versterken van onze cultuur, versimpelen van onze structuur en aanscherpen van onze processen". Dit vertaalt zich volgens Van Wingerden in een betere projectbeheersing, een lagere kostenbasis en een sterkere balans. De concurrentiepositie van BAM zal daardoor verbeteren en daarbij zal er meer aandeelhouderswaarde worden gecreëerd.

 

Tijdens de beleggersdag voegde de topman nog toe dat BAM niet rekent op nieuwe projectverliezen, hoewel een "absoluut nee" ook niet kon worden gegeven. Op dit moment waren er volgens Van Wingerden evenwel geen signalen dat er nog nieuwe verliezen zullen moeten worden gemeld.

 

Vorige week bleek dat BAM mogelijk een claim van omgerekend bijna 40 miljoen euro tegemoet kan zien vanwege tekortkomingen aan een door de bouwer aangelegde busbaan in het Britse Cambridgeshire.

 

De uitspraken van Van Wingerden vandaag betekenden volgens een woordvoerder van BAM dat er niet wordt verwacht dat deze claim er ook daadwerkelijk komt.

 

"Ongegrond en onrealistisch", aldus de woordvoerder de eerdere toelichting op de claim herhalend.

 

BAM zit over enkele weken met de opdrachtgever van de busbaan om de tafel. BAM verwacht dan meer duidelijkheid te krijgen over de situatie.

 

Doelstellingen

BAM wil per eind 2015 tenminste 100 miljoen euro aan kosten hebben bespaard. Dit zal gepaard gaan met 80 tot 100 miljoen euro aan herstructureringskosten, die in de tweede helft van dit jaar en de eerste helft van volgend jaar worden geboekt. De kasuitstroom zal vooral in 2015 plaatsvinden.

 

Verder streeft BAM op de langere termijn naar projectresultaten van 2 tot 4 procent, onder meer door een betere projectbeheersing en aangescherpte controlemechanismen.

 

Ook zal de bouwer werken aan een reductie van het werkkapitaal. Aan het einde van volgend jaar wil BAM een duurzame reductie van het handelswerkkapitaal van minimaal 300 miljoen euro hebben gerealiseerd.

 

Desinvesteringen

BAM handhaafde de doelstelling om tenminste voor 100 miljoen euro per jaar aan activa te verkopen. Op dit moment staat de teller op 160 miljoen euro. Voor de rest van dit jaar en in 2015 denkt de bouwer vooral commercieel vastgoed en kleinere niet-kern activiteiten te zullen verkopen.

 

Arbeidsplaatsen op de tocht

BAM zal de werkmaatschappijen stroomlijnen en een directieraad introduceren. De centrale ondernemingsraad heeft al positief advies uitgebracht over de nieuwe structuur.

 

In Nederland worden twaalf werkmaatschappijen gebundeld in twee ondernemingen, die aansluiten op de twee marktsegmenten Bouw en vastgoed en Infrastructuur. Ook in België gaat BAM, naar voorbeeld van de andere thuislanden van de bouwer, werken met twee werkmaatschappijen.

 

Als gevolg van alle maatregelen zullen er bij BAM circa 650 banen verdwijnen, vooral in Nederland bij de ondersteunende afdelingen.

 

BAM Groep werd woensdag op een roodgekleurd Damrak een procent lager verhandeld.

 

Update: om toelichting toe te voegen en koersreactie.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.