Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Commissie Hoek lanceert plan voor financiering MKB

Commissie Hoek lanceert plan voor financiering MKB
3 jul 2013 om 08:47

De Commissie Hoek wil dat er meer geld komt voor de financiering van het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf.

 

"De commissie heeft de problematiek van MKB-financiering voor het eerst in kaart gebracht. Knelpunt vormt vooral de financiering van het kleinbedrijf. Hier adviseren wij door meer aandacht voor microkredieten en de verruiming van fiscale mogelijkheden tot opbouw van eigen vermogen, ruimte te creëren", aldus Niek Hoek, CEO van Delta Lloyd en voorzitter van de Commissie.

 

Hoek wil dat verzekeraars een fonds opzetten ter ondersteuning van MKB-krediet. Inmiddels hebben verzekeraars volgens Hoek reeds 170 miljoen euro toegezegd en hebben pensioenfondsen laten weten "welwillend" tegenover het initiatief te staan.

 

Het geld wil Hoek via microkredieten tot maximaal 50.000 euro beschikbaar stellen aan het MKB.

 

Het Nederlandse MKB is voor financiering in 80 procent van de gevallen afhankelijk van banken. Door nieuwe regelgeving kunnen banken volgens de commissie niet veel extra financiering verstrekken. Vooral startende ondernemers, ondernemingen die voorheen net binnen de kredietcriteria vielen en bedrijven uit krimpende sectoren zijn daarbij het slachtoffer.

 

Het MKB is volgens zakenbank Nomura goed voor 65 procent van de Nederlandse werkgelegenheid en "erg belangrijk" voor de economie omdat het ten opzichte van andere Europese landen ook nog eens een relatief hoog aandeel heeft in het genereren van economische waarde.

 

Uit het laatste kredietonderzoek van de Europese Centrale Bank bleek dat van de aanvragen voor exportkrediet door het Nederlandse MKB, slechts 44 procent werd gehonoreerd. In Duitsland werd 86 procent van de aanvragen goedgekeurd. Zelfs in Spanje (58%) en Italië (77%) lag de acceptatiegrens hoger.

 

Het plan van de Commissie werd dinsdagavond in het Catshuis overhandigd aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.