Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak dieper in het rood door eurozone crisis

Beursupdate: Damrak dieper in het rood door eurozone crisis
27 mrt 2013 om 13:21

Het Damrak heeft in de loop van de handelsdag de verliezen zien oplopen. Beleggers zijn zich meer zorgen gaan maken over de eurozone crisis vanwege de onzekerheid in Cyprus en Italië, waardoor hoogwaardige staatsleningen in trek zijn.

De AEX daalt 1,1 procent naar 345,38 punten na een hogere opening op 350,63 punten. Alle AEX-fondsen noteren lager. In een verder rood Europa lopen de verliezen uiteen van 0,7 procent voor Milaan tot 1,8 procent voor Madrid. Sectoraal gezien moeten met name verzekeraars het ontgelden vanwege de lage staatsrente voor veilige landen als Duitsland.

“De Duitse 10-jaars rente staat dicht bij een all-time low. Men vlucht naar de enige veilige haven”, zegt handelaar Jos Renssen van Keijser Capital.

De Duitse 10-jaars rente zakt 6 basispunten naar 1,28 procent, wat op slotbasis het laagste niveau in een jaar tijd zou zijn, blijkt uit Bloomberg data. De all-time low staat op 1,17 procent. De Italiaanse 10-jaars rente loopt met 17 basispunten op naar 4,74 procent.

De dollar blijft harder worden, waardoor de euro/dollar daalt van 1,287 naar 1,277.

Ed Manie, vermogensbeheerder bij Ortelius Wealth Management, zegt dat beleggers vanwege het opspelen van de eurozone crisis en het met het oog op het komende lange weekend geen posities willen innemen.

“Het zijn na-ijleffecten Cyprus en alles wat daar mee te maken heeft. Hoe gaat het verlopen als de banken open gaan op Cyprus”, zegt Manie, ook wijzend op de vooralsnog mislukte poging van de Italiaanse centrumlinkse leider Pier Luigi Bersani om een regering te vormen. “De perikelen zijn gewoonweg te groot”, aldus de vermogensbeheerder.

Volgens lokale media heeft de centrale bank van Cyprus de topman van Bank of Cyprus, de grootste bank op het eiland, ontslagen een dag voordat de banken open moeten gaan. Sinds 15 maart zijn de banken dicht en is de opening keer op keer uitgesteld, onder meer omdat Cyprus bezig is met het invoeren van kapitaalbeperkingen.

Italiaanse media melden dat de Vijf Sterren Beweging van Beppe Grillo herhaald heeft geen steun te geven aan een regering van Bersani’s Democratische Partij. Ook zullen de senatoren van de Vijf Sterren Beweging de Senaat niet verlaten om het quorum te verlagen als er over een motie van vertrouwen in een regering van Bersani wordt gestemd.

Sommige analisten hebben gezegd dat de patstelling in het Italiaanse parlement betekent dat er nieuwe verkiezingen zullen komen. Silvio Berlusconi en Bersani zien hier tegen op omdat Grillo waarschijnlijk sterker uit de bus zal komen dan de kwart van de stemmen die hij in februari kreeg.

Beursagenda

De beursagenda is vandaag aan de rustige kant. Uit Amerika komen nog cijfers over de huizenmarkt nadat gisteren uit de Case-Shiller index bleek dat huizenprijzen in de grootste stedelijke regio’s in januari met 8,1 procent stegen, een bevestiging van het marktherstel.

Economisch nieuws uit Europa was vanochtend teleurstellend. De index voor het economisch sentiment van bedrijven en huishoudens in de eurozone daalde in maart na vier achtereenvolgende maanden van verbetering. Opvallend was dat het sentiment verslechterde in de kernlanden, terwijl er sprake was van een verbetering van een laag niveau in de periferie.

Later in de middag zullen twee Fed topmannen spreken, waaronder de prominente Chicago Fed voorzitter Charles Evans.

Stijgers en dalers

KPN (-4,7%), Aperam (-2,8%) en Imtech (-2,6%) leiden de verliezers. Aegon zakt 2,0 procent en ING levert 1 procent in.

Wolters Kluwer daalt 2,5 procent nadat Berenberg Bank het advies verlaagde van Houden naar Verkopen. Analisten geven de voorkeur aan sectorgenoot Reed Elsevier (-0,6%), dat juist een adviesverhoging van Houden naar Kopen kreeg.

Op de AMX krijgt Boskalis (-4,8%) klappen nadat zowel ABN AMRO als SNS Securities hun adviezen verlaagden. ABN AMRO zette het advies op Houden van Kopen en het koersdoel van op 36,00 euro van 38,00 euro vanwege lagere winstverwachtingen bij onder meer het baggeren.

De AMX kleurt verder ook rood, waarbij Delta Lloyd (-2,7%) en BAM (-2,8%) met name onder druk staan. Smallcap Ballast Nedam, dat winst boekte op het binnenhalen van een windmolenproject in de Baltische Zee, levert inmiddels 0,9 procent in.

Verwachtingen

– Aanstaande huizenverkopen VS februari -0,4% (Bloomberg) vorig 4,5%

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.