Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Sterke resultaten PostNL

Update: Sterke resultaten PostNL
4 nov 2013 om 09:23

PostNL heeft in het derde kwartaal flink beter gepresteerd dan verwacht. In tegenstelling tot de verwachtingen van analisten kwam het onderliggende contante bedrijfsresultaat niet in het rood uit en het postbedrijf verhoogde de verwachtingen flink opwaarts.

 

"We hebben een solide kwartaal achter de rug, waarbij met name Mail in Nederland heeft bijgedragen aan de sterke financiële resultaten. Kostenbesparingen en ook prijsverhogingen hebben een positief effect gehad op de resultaten", aldus CEO Herna Verhagen.

 

"Een sterk kwartaal gedreven door hogere prijzen en kostenbesparingen bij de belangrijke Nederlandse postdivisie", aldus analisten van Kempen & Co.

 

Het onderliggende bedrijfsresultaat steeg van 49 naar 60 miljoen euro en het contante resultaat verbeterde van 4 naar 16 miljoen euro. Vooral dit laatste was een flinke meevaller. Analisten voorzagen een nipt verlies van 2 miljoen euro.

 

De onderliggende omzet was met 1.020 miljoen euro in lijn. Analisten voorzagen een vlakke omzetontwikkeling. Aan de omzet droegen de Nederlandse postactiviteiten conform verwachting 488 miljoen euro bij.

 

De daling van de briefpostvolumes zette echter versneld door. Afgelopen kwartaal namen de volumes af met 12,2 procent.

 

De krimp was veel scherper dan de verwachte 8 tot 9 procent en dankt PostNL volgens Kepler Cheuvreux aan de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Deze afname van 12 procent zet vervolgens ook druk op PostNL om in de toekomst verder te moeten besparen.

 

"Waar volumes dales, moet je kosten besparen", aldus analisten van Kepler Cheuvreux, die verwachten dat PostNL na 2015, als het zwaartepunt van de huidige kostenbesparingsprogramma’s achter de rug is, opnieuw maatregelen moet treffen.

 

Voor heel 2013 verwacht PostNL een onderliggende contante bedrijfsresultaat van 130 tot 160 miljoen euro. Aanvankelijk was dit nog 50 tot 90 miljoen euro, maar medio september gaf het postbedrijf al een positieve winstwaarschuwing af.

 

Naast de winstverwachting verhoogde PostNL ook de te realiseren kostenbesparingen. In plaats van de eerder genoemde 60 tot 80 miljoen euro mikt het postbedrijf nu op 90 tot 110 miljoen euro aan besparingen.

 

In 2015 moet PostNL een onderliggende contante bedrijfsresultaat van 300 tot 370 miljoen euro realiseren. De opgeschroefde kostenbesparingen daarbij in ogenschouw nemend, menen analisten van Kempen & Co dat de outlook voor 2015 steeds haalbaarder is.

 

Het belang van PostNL in TNT Express werd aan het einde van het derde kwartaal gewaardeerd op 1.110 miljoen euro. Dit is ruim 200 miljoen euro meer dan een kwartaal eerder.

 

Update: om meer informatie, analistenreacties en koers toe te voegen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.