Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX onder aanvoering van AkzoNobel en Philips naar nieuw record

AEX onder aanvoering van AkzoNobel en Philips naar nieuw record
21 okt 2013 om 18:02

De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek begonnen met het aanscherpen van het jaarrecord onder leiding van AkzoNobel en Philips.

 

De AEX sloot de dag af op 388,28 punten, een dagwinst van 0,7 procent. De Amsterdamse hoofdgraadmeter deed het daarmee nadrukkelijk beter dan omringende beurzen. De Franse beurs leverde 0,2 procent in en de Duitse beurs eindigde nipt in het groen.

 

"Er zitten een paar mooie jongens in [de AEX]", verklaart vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB de outperformance van de Amsterdamse beurs.

 

Voor morgen kijkt de markt volgens Westerterp primair uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat mogelijk wat meer duidelijkheid geeft over de plannen van de Amerikaanse Federal Reserve.

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX hielden de stijger en dalers elkaar grofweg in evenwicht. Uitblinkers waren AkzoNobel en Philips na goed ontvangen kwartaalcijfers met koerswinsten van respectievelijk 6,6 en 5,3 procent. Ook Imtech en PostNL hadden de wind in de rug en koersten 7,0 en 6,4 procent hoger.

 

Het meevallende bedrijfsresultaat van AkzoNobel in het derde kwartaal was volgens analist Filip de Pauw van ING vooral te danken aan de resultaten van de divisie Decorative Paints. Verder sprak De Pauw, die bijval kreeg van collega Philip Scholte van Rabobank, van “een voorzichtige outlook”, aangezien Akzo na negen maanden met een bedrijfsresultaat van 842 miljoen euro al dicht bij de door het concern verwachte 908 miljoen zit en Akzo de verwachte herstructureringskosten voor 2013 neerwaarts bijstelde.

 

Philips wist in het derde kwartaal ondanks een lagere omzet toch een hogere winst te realiseren. Analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux wees dit toe aan hogere kostenbesparingen. De omzetdruk noemde de analisten “niet heel verrassend”, maar wel heviger dan voorzien. Desondanks blijft een omzet voor heel 2013 van 23,5 miljard euro, de huidige consensus, volgens Morgan Stanley haalbaar.

 

PostNL steeg nadat het bekend maakte na intensief overleg overeenstemming te hebben bereikt met vakorganisaties over de uitvoering en financiering van een nieuwe pensioenregeling. Volgens analisten van Kempen & Co positief nieuws.

 

Hekkensluiters waren de vastgoedfondsen Corio en Unibail Rodamco met koersverliezen van 1,5 en 1,6 procent. Zowel Westerterp als Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management zagen geen directe aanleiding voor de slechte prestaties van de vastgoedfondsen.

 

In de Midkap (+ 0,6%) verloor BinckBank 0,8 procent, nadat het bedrijf een licht lagere nettowinst over het derde kwartaal bekend maakte. Analist Cor Kluis van Rabobank sprak evenwel van een verrassend sterke omzetontwikkeling. Deze werd echter grotendeels teniet gedaan door gestegen koten voor onder meer compliance.

 

Pennystock Pharming was met een verlies van 3,4 procent de grootste verliezer in de midkap. De grootste stijger was bouwer Heijmans met 6,4 procent. Ook BAM en Ballast Nedam hadden met respectievelijk 1,0 en 6,2 procent in de wind in de rug. De bouwers werden zondag tijdens het programma Businessclass door Geert Schaaij van Beursgenoten aangeprezen. Vooral Ballast Nedam is in de ogen van de beursgoeroe een aandeel om op te pakken. "Je moet kopen als het bloed door de straten vloeit", aldus Schaaij.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,1 procent lager op 15.380,80 punten. De breder samengestelde S&P500 Index leverde eveneens 0,1 procent in en techbeurs Nasdaq koerste juist 0,2 procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.