Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update 2:private equity firma Advent biedt op Mediq

Update 2:private equity firma Advent biedt op Mediq
24 sep 2012 om 16:43

Advent International zal een bod van 775 miljoen euro uitbrengen op alle uitstaande aandelen Mediq nu de medische dienstverlener te kennen heeft gegeven van de beurs te willen. Zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen en een aantal grootaandeelhouders van Mediq steunen het bod nadat andere potentiële overnamekandidaten niet geïnteresseerd bleken te zijn.

 

“In het tweede halfjaar van 2011 hebben wij een zorgvuldige en uitgebreide strategische analyse gedaan, waarbij we alle opties voor voortzetting van onze groeistrategie en de belangen van alle belanghebbenden in overweging hebben genomen. We hebben geconcludeerd dat beëindiging van de beursnotering en voortzetting van de bedrijfsvoering in een private omgeving de juiste weg vooruit is voor onze onderneming,” zei Sjoerd van Keulen, voorzitter van de raad van commissarissen van Mediq in een commentaar.

 

CEO Marc van Gelder vulde Van Keulen aan tijdens de conference call met analisten aan: “Bij het management en de raad van commissarissen leefde het gevoel dat een langere termijn oriëntatie de voorkeur geniet,” zei van Gelder.

 

De topman legde uit dat als gevolg van de eurozone crisis Amerikaanse aandeelhouders eind vorig jaar hun stukken hebben verkocht. Dat, samen met de volatiele beurzen, maakte Mediq huiverig om aandelen uit te geven om overnames te kunnen financieren, zoals voor groeidivisie Direct & Institutioneel.

 

“In private omgeving kan je sneller beslissingen nemen en financiering krijgen. Dat gaat beter onder de grote paraplu van Advent,” zegt analist Tom Muller van Theodoor Gilissen bankiers.

 

Relatief goedkoop

Per aandeel biedt Advent 13,25 euro, een premie van 53 procent vergeleken met de slotkoers van 21 september. Ten opzichte van de gemiddelde slotkoers over de afgelopen drie maanden behelst het bod een premie van 47 procent. Gezien de koersdaling dit jaar tot afgelopen vrijdag van meer dan een kwart raadt Muller het bod aan, ondanks dat de overname voor Advent “relatief goedkoop” is.

 

Ook analist Jan van den Bossche van Petercam vindt dat Advent, dat wereldwijd 15 miljard euro aan assets onder beheer heeft – waaronder 30 investeringen in de gezondheidszorg – niet de hoofdprijs betaalt.

 

“Het is een mooie premie op de slotkoers van vrijdag, maar ik denk niet dat het een knock out bod is,” zei Van den Bossche, die een tegenbod door een andere private equity partij niet uitsluit.

 

Analist Richard Withagen van SNS Securities schreef vanochtend in een note dat Advent feitelijk niets betaalt voor de apotheekactiviteiten van Mediq, de probleemdivisie die in tweede kwartaal verantwoordelijk was voor de winstdaling van circa een kwart.

 

Mediq heeft ook met andere partijen, zoals strategische partners – bijvoorbeeld sectorgenoten – overleg gevoerd, maar dat leidde niet tot een concreet bod.

 

20 procent kapitaal aangemeld

Templeton Investment Counsel en Slichester International Investors, goed voor tezamen 20,2 procent van het kapitaal, hebben zich onherroepelijk geschaard achter het bod. De Nederlandse aandeelhouders als ING, Delta Lloyd en pensioenfonds ABP hebben zich niet onherroepelijk uitgesproken voor het bod.

 

Details bod

Advent zal de overname deels met schulden financieren. Daarbij moet de balans van Mediq sterk genoeg blijven om acquisities voor Direct & Institutioneel te kunnen blijven doen.

 

Mediq meldt dat het hoofdkantoor in Utrecht zal blijven en de dat belangrijkste merken van het bedrijf behouden zullen blijven. De bestaande arbeidsvoorwaarden blijven intact en als gevolg van het bod zullen er niet direct arbeidsplaatsen verdwijnen.

 

Het bod wordt gestand gedaan als minimaal 95 procent van het kapitaal is aangemeld en (mededingings)autoriteiten akkoord zijn. Ook moet de Stichting Preferente Aandelen het bod niet blokkeren. De overname kan afgeblazen worden als er een bonafide alternatief bod wordt uitgebracht dat minimaal 7,5 procent boven de biedprijs van 13,25 euro ligt en in lijn is met de voorwaarden die ook voor Advent gelden.

 

Het biedingsbericht komt waarschijnlijk in het vierde kwartaal.

 

Op het Damrak stijgt Mediq 49,0 procent naar 12,89 euro. Daarmee noteert het fonds duidelijk onder het bod van Advent, mogelijk een teken dat beleggers niet overtuigd zijn van de kans van slagen van het bod of een hoger bod door een derde partij.

 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.