Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Onprofessionele leiding Scheringa leidde tot val DSB Bank

Onprofessionele leiding Scheringa leidde tot val DSB Bank
19 jun 2012 om 16:02

Het gedrag van Dirk Scheringa in combinatie met het nemen van onverantwoorde risico’s hebben geleid tot het faillissement van DSB Bank. Daarbij krijgt de toenmalige leiding van de bank de betiteling “onprofessioneel”. Dat schrijven curatoren van de bank in een dinsdag gepresenteerd rapport.

 

Het onvoldoende toezicht en ingrijpen van De Nederlandsche Bank en een gebrekkige corporate governance gaven Dirk Scheringa daarbij de vrije hand. Zo ging Scheringa verplichtingen aan, zoals voor kunst en sport, “zonder realistische financiële planning”, aldus curator Marcel Groenewegen.

 

Een combinatie van een te lage solvabiliteit en het streven naar een zo hoog mogelijke winstgevendheid betekende dat DSB Bank te veel risico’s nam.

 

Daarbij was het verdienmodel, dat voor ruim 60 procent bestond uit als buitensporige geziene provisies op financiële producten die gekoppeld waren aan consumentenleningen, onhoudbaar. In tegenstelling tot bij andere banken waren de kosten bij DSB Bank veel te hoog en de rentemarge marginaal, aldus de curatoren.

 

De negatieve publiciteit en de bankrun, waartoe Pieter Lakeman een oproep deed, hebben volgens het rapport geen schuld aan het faillissement van DSB Bank.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.