Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: Ontbreken financiele details deal Pharming `opmerkelijk`

Beursblik: Ontbreken financiele details deal Pharming `opmerkelijk`
15 apr 2010 om 10:02

Analisten stellen dat Swedish Orphan Biovitrum een goede partij is voor Pharming, maar er worden vraagtekens gezet waarom het biotechbedrijf geen financiële details bekendmaakte. Pharming meldde voorbeurs een contract te hebben gesloten met Swedish Orphan Biovitrum voor de exclusieve distributie van de orphan-drug Rhucin in 24 EU-landen en Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Rhucin, dat nog moet worden goedgekeurd door de Europese toezichthouder EMA, is een middel tegen acute aanvallen van erfelijk angio-oedeem.

Martijn den Drijver, analist bij SNS Securities, noemt de deal “een positieve ontwikkeling” voor Pharming. Den Drijver vindt het echter jammer dat er geen bedragen zijn genoemd. De analist wijst er op dat het biotechbedrijf cash nodig heeft om de huidige onderzoeken en programma’s draaiende te kunnen houden. De benodigde financiële middelen zouden uit een (claim)emissie kunnen komen of door het vinden van geschikte partners.

Jan de Kerpel, analist bij KBC in Brussel, noemt Swedish Orphan Biovitrum geschikt voor Pharming. “Swedish Orphan Biovitrum is een goede partij omdat ze gericht zijn op zeldzame ziektes.” De Kerpel vindt het opmerkelijk dat er geen financiële details zijn versterkt, gezien de cashproblemen van het bedrijf. De analist wijst er op dat normaliter in de sector genoemd wordt hoeveel een deal waard is. 

 
Volgens de Kerpel heeft Rhucin een “redelijke kans op goedkeuring.” De analist twijfelt echter aan het economisch potentieel van het product nu de Amerikaanse concurrent Viropharma ook goedkeuring heeft aangevraagd bij de EMA voor een middel tegen erfelijk agio-oedeem. Cinryze, het middel van Viropharma, is al goedgekeurd in de VS. De Kerpel wijst er daarnaast op dat Cinryze profylactisch is, wat betekent dat het preventief is. Daarentegen is Rhucin alleen te gebruiken tegen acute aanvallen van opzwellingen. De Kerpel stelt daarnaast dat Pharming laat is met de goedkeuring van Rhucin. “Diegene die eerst komt [op de markt voor orphan drugs], heeft een geweldig competitief voordeel om marktaandeel te krijgen en te behouden.” Naast Pharming en Viropharma hebben het Amerikaanse Dyax en het Europese Shire ook middelen tegen erfelijk agio-oedeem.

 

Hoog potentieel

Pharming-CEO Sijmen de Vries bestrijdt het idee dat het economisch potentieel van Rhucin laag is. De Vries wijst er op dat Cinryze, het middel van Viropharma, afkomstig is uit bloeddonoren. “Als er recombinant eiwit [als Rhucin] op de markt is, wil bijna niemand meer een bloeddonorproduct hebben.” Daarnaast stelt de CEO dat Cinryze te duur is voor de Europese markt. “Het middel van Viropharma verkoopt voor 4.000 dollar per shot en er zijn twee shots per week nodig. Dat is 8.000 dollar per week. Ik denk dat het Europese prijssysteem dat niet aan kan.” De Vries merkt daarnaast op dat Pharming in september vorig jaar de aanvraag bij de EMA heeft ingediend, en dat Viropharma dit jaar naar de toezichthouder stapte. “Als we goedkeuring krijgen voor de orphan-drug status voor C1-inhibitors voor het acute segment, dan heeft Viropharma helemaal geen kans meer omdat wij marktexclusiviteit krijgen.”

De Vries wijst er op dat het Britse Shire een middel tegen acute aanvallen op de markt heeft. Dat middel, met de merknaam Icatibant, kost 1.700 per keer. Icabitant heeft ook een orphan-drug status in de EU, maar het is geen C1-inhibitor.

Het feit dat Pharming geen financiële details bekendmaakte, noemt De Vries niet ongebruikelijk. Op de vraag of het niet verstandig is om beleggers gerust te stellen vanwege de cashproblemen, antwoordt hij “dat we het niet gedaan hebben uit concurrentie technische overwegingen.” Het belangrijkste is dat we het beste er uit halen voor de lange termijn van het bedrijf, aldus de CEO.

Tijdens de publicatie van de halfjaarcijfers zal alsnog duidelijk worden wat het contract financieel gezien betekent.

 

Pharming staat bij SNS op Houden met een koersdoel van 0,45 euro. KBC heeft eveneens een Houden advies, maar het koersdoel bedraagt 0,50 euro.

Het aandeel Pharming is tegen de klok van twee uur stabiel op een winst van 13,2 procent op 0,43 euro.

 

Update 14:03: toegevoegd interview Sijmen de Vries

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.