Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DSM ziet terugval op alle fronten in tweede kwartaal

DSM ziet terugval op alle fronten in tweede kwartaal
4 aug 2009 om 08:09

DSM boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 10 miljoen euro bij een omzet van net geen 2 miljard euro, hetgeen een daling van een vijfde betekent op jaarbasis maar een verbetering van 7 procent op kwartaalbasis. Het herstel op kwartaalbasis is volgens DSM het gevolg van de industriële vraag die meer in lijn kwam met de vraag in de eindmarkten (afvlakking van voorraadafbouw) en dat China weer aan kracht won. De EBIT tot slot kwam uit op 79 miljoen euro, maar liefst 71 procent lager dan een jaar eerder.

 

Toelichting Feike Sijbesma

"Hoewel er weinig aanwijzingen zijn voor verbetering van de vraag in een groot aantal eindmarkten, vertoonde de winst in het tweede kwartaal een duidelijke stijging ten opzichte van het eerste kwartaal dankzij Materials Sciences, waar grotendeels een einde is gekomen aan de afwaardering van voorraden en de voorraadafbouw door klanten."

 

Kostenbesparingen

Het concern maakte daarnaast bekend dat het kostenbesparingsdoel van 125 miljoen euro, dat in 2010 volledig zou moeten worden gerealiseerd, naar verwachting zal worden overtroffen. Het bedrijf spreekt zelf van een ´duidelijke´ overtreffing. Als gevolg van deze maatregelen verdwijnen in totaal 1.250 banen bij DSM.

 

Dividend

DSM houdt het interim-dividend van de onderneming op 0,40 euro per aandeel, hoewel de vooruitzichten onzeker blijven. Positief is echter dat de initiële effecten van voorraadafwaarderingen en van voorraadafbouw bij klanten nu grotendeels voorbij lijken te zijn. Ondanks dit laatste geeft de leiding van het chemiebedrijf geen verwachtingen voor de rest van het jaar af.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.