Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Fikse plussen bij lage volumes

Fikse plussen bij lage volumes
18 mei 2009 om 17:42

Hoewel de handel op Beursplein 5 vandaag mager was in verband met de meivakantie, lukte het de beurs toch om flink hoger te eindigen. De schijnwerpers waren met name gericht op de financiele sector. De positieve opening op Wall Street bood een extra steun waarop de indexen konden voortbouwen aan hun dagwinst. Zowel de AEX als de AMX wisten 2,5 procent bij te schrijven, op respectievelijk 259,17 en 362,08 punten.

 

Diverse macrocijfers

In 2007 is de koopkracht van de Nederlandse bevolking gemiddeld met 2,8 procent gestegen. Er zijn echter grote verschillen tussen bevolkingsgroepen. Zo steeg voor ruim 18 procent van de bevolking de koopkracht met 15 procent of meer, maar kreeg tegelijkertijd bijna 9 procent te maken met een daling van meer dan 15 procent.

 

Eind 2008 werd in 1,2 miljoen huishoudens aanspraak gemaakt op ten minste één uitkering in het kader van de sociale zekerheid. Dat betekent dat een op de vijf huishoudens in Nederland een Anw-, bijstands-, WW- of arbeidsongeschiktheidsuitkering had.

 

Financials, onder aanvoering van Aegon, wonnen 18 mei flink Stijgers en dalers

Zoals gezegd waren het vandaag de financials die de aandacht trokken. Banverzekeraar Aegon won bijna 11 procent, maar ook SNS Reaal en ING deden het met een plus van 9,5 en 7,4 procent uitzonderlijk goed. Opvallend was ook de winst van Randstad. De uitzender won zo’n 6,5 procent, een beeld dat de afgelopen periode vaker voorkwam.

 

Bij de dalers zien we Boskalis aan kop gaan met een verlies van net geen 4 procent. Vastgoedfondsen Eurocommercial Properties (-2,4) en VastNed Retail (-0,8) en postbezorger TNT (-0,8) sluiten de rij.

 

Wall Street

Even voor half zes noteerde de Dow Jones op 8.422 punten, een winst van bijna 2 procent. De S&P en de Nasdaq wonnen ook, maar bleven wel achter ten opzichvte van de Dow. Het sentiment op Wall Street lijkt onder meer positief te worden beïnvloed door de kwartaalcijfers van Lowe’s . De bouwmarktketen realiseerde weliswaar een lagere winst, maar deze was wel hoger dan vooraf verwacht. Beleggers zien in deze resultaten een bevestiging dat de economie aan het herstellen is.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.