Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AFM geeft inzicht in maatregelen tegen tophypotheken

AFM geeft inzicht in maatregelen tegen tophypotheken
22 apr 2009 om 16:40

Gisteren werd bekend dat De Nederlansche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiele Markten (AFM) van mening blijven dat banken te hoge leningen afsluiten. Zij gaven aan maatregelen te zullen nemen. Vandaag kwam de AFM met een nadere toelichting op de te nemen maatregelen.

 

Hoofdlijnen

De hoofdlijnen van de voorstellen van de AFM zijn als volgt: de AFM wil het aantal gevallen beperken waarin hypotheekverstrekkers leningen geven die hoger zijn dan de norm (die in de regel 4,5 tot 5 keer het jaarinkomen is). Tot op heden houdt de AFM toezicht op basis van de zogeheten GHF-norm die de hypotheekverstrekkers zelf hebben opgesteld. Hypotheekverstrekkers kunnen nu bij specifieke omstandigheden de GHF-norm overschrijden. Dat gebeurt naar de mening van de AFM in veel te ruime mate. Daarom wil de AFM de uitzonderingsmogelijkheden aanscherpen.

 

De AFM vindt daarnaast dat de maximale hypotheek niet alleen gekoppeld moet worden aan het inkomen maar ook aan de waarde van het huis. Een hypotheek zou niet hoger mogen zijn dan de aankoopwaarde van de woning. Dit moet voorkomen dat consumenten met hoge restschulden blijven zitten bij vervroegde verkoop van de woning, bijvoorbeeld als de hypotheek niet meer kan worden betaald door echtscheiding of werkloosheid.

 

Consultatie

De AFM zal in mei duidelijk maken hoe deze aanscherping vorm zal krijgen binnen de bestaande wettelijke kaders. Alle betrokken partijen zullen, zoals gebruikelijk bij beleidswijzigingen, in een consultatie van deze regels de mogelijkheid krijgen om hierop te reageren. De aanscherping van de regels krijgt vorm in nauw overleg met het ministerie van Financiën en de sector.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.