Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Voorzitter Briste centrale bank – grote banken opsplitsen

Voorzitter Briste centrale bank – grote banken opsplitsen
21 okt 2009 om 12:24

Mervyn King, de voorzitter van de Bank of England (BoE), wil dat grote banken worden opgesplitst. King deed de oproep gisteravond tijdens een beleidstoespraak van de Britse centrale bank, zo meldt de Financial Times.
King stelde voor om de ‘normale’ bankzaken, het verzorgen van het betaalverkeer, het beheren van deposito’s en spaargeld en het uitlenen van geld aan particulieren, te scheiden van meer risicovolle activiteiten zoals investment banking. Tot aan het einde van de twintigste eeuw was er in de VS sprake van een dergelijke barrière. Onder de Glass-Steagal wet mochten banken niet retail-activiteiten en investment-activiteiten combineren.

King probeerde zijn standpunt kracht bij te zetten door te refereren aan een beroemde uitspraak van Winston Churchill naar aanleiding van de slag om Engeland aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. “Nog nooit is er in de financiële wereld sprake geweest dat zo veel geld in handen is van zo weinig mensen. En dat terwijl er tot nu toe bijna geen sprak is van hervormingen.”

De voorzitter van de centrale bank haalde verder fel uit naar grote Britse banken. Aan de vooravond van de kredietcrisis werden de grootste Britse banken gezien als “te groot om om te vallen,” aldus King. Volgens de voorzitter van de BoE hebben de grote banken hier misbruik van gemaakt. “Banken en hun schuldeisers wisten dat als ze belangrijk genoeg waren voor de economie of de rest van het financiële systeem, en dat als de zaak mis zou gaan, de overheid altijd achter hen zou staan.”

 

FSA en regering tegen voorstellen King

Het voorstel van King zal niet in goede aarde vallen bij het ministerie van Financiën en de Financial Services Authorithy (FSA), de Britse financiële toezichthouder. De hervormingen van het ministerie en de FSA hebben zich vooral gericht op het stellen van hogere kapitaaleisen van banken. Een splitsing van bankactiviteiten werd als onpraktisch van de hand gewezen. Om de gevolgen van de ondergang van een grote bank te beperken, heeft de regering het zogenaamde ‘living will’ voorgesteld. Dit banktestament moet er voor zorgen dat het faillissement van een grote bank ordelijk verloopt.

King steunt de banktestamenten, maar hij ziet ze wel als onpraktisch. Volgens de voorzitter van de centrale bank hebben de living wills veel en duur toezicht nodig om goed te functioneren. Ook de voorgestelde kapitaaleisen kregen een veeg uit de pan van King. “Het geloof dat regels en toezicht kunnen voorkomen dat risicovolle activiteiten leiden tot faillissementen is een delusie.”

Het is onwaarschijnlijk dat Kings voorgestelde splitsing van grote banken zal worden ingevoerd. De conservatieven lieten gisteren al weten dat de voorstellen van de centrale bankier niet haalbaar zijn. De Financial Times schrijft zelf echter dat Kings plannen echter wel uit kunnen komen. De door de krant aangehaalde experts gaan er van uit dat banken hun risicovollere activiteiten zullen afstoten als de kapitaaleisen voor deze activiteiten te hoog worden, waardoor ze niet langer winstgevend genoeg zijn.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.