Wall Street sluit licht hoger

De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten, zonder zich al te veel te storen aan de escalatie van de Amerikaanse handelsoorlog met twee belangrijke handelspartners, de EU en Mexico, die een verder verhoogd tarief kregen aangezegd.
De S&P 500 steeg 0,1 procent tot 6.268,56 punten. De Dow Jones-index steeg 0,2 procent tot 44.459,65 punten en technologiebeurs Nasdaq Composite steeg 0,3 procent tot 20.640,23 punten.
President Donald Trump begon vorige week brieven te versturen naar diverse landen met de nieuwe importheffingen vanaf 1 augustus, tenzij er voor die tijd een handelsakkoord wordt gesloten. De Europese Unie zette in op een raamakkoord om het eerder door de VS genoemde tarief van 10 procent te accepteren, maar zaterdag bleek dit naar 30 procent te zijn verhoogd, net als voor Mexico. De EU en Mexico zijn samen goed voor ongeveer een derde van de Amerikaanse import.
Op Truth Social haalde Trump maandagmiddag nog eens fel uit naar de rest van de wereld. “De Verenigde Staten van Amerika worden al decennia lang door vriend en vijand opgelicht in de handel (en militair!). Dat kostte ons biljoenen dollars en is gewoon niet langer vol te houden – en dat is het ook nooit geweest!”, aldus de president.
Mogelijk is de aandacht van beleggers inmiddels vooral gericht op het aanstaande kwartaalcijferseizoen. De grootste Amerikaanse banken komen vanaf dinsdag met hun kwartaalcijfers en na de sterke stijging van de aandelenkoersen, is er weinig ruimte voor missers. Wall Street verwacht over het algemeen dat de banken hogere inkomsten en winsten hebben geboekt dan in het tweede kwartaal een jaar geleden. Dinsdag openen Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo de boeken en woensdag volgen Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley.
Voor beleggers moet het kwartaalcijferseizoen antwoord geven op de vraag over hoe de importheffingen de winsten beïnvloeden. Economen van Goldman Sachs schatten dat consumenten 70 procent van de directe kosten van de tarieven zullen absorberen. Analisten verwachten volgens FactSet dat de winsten van bedrijven in de S&P 500 in het tweede kwartaal met 4,8 procent zijn gestegen. Dat zou de laagste groei zijn op jaarbasis sinds 2023. In het eerste kwartaal kwam de gemiddelde winstgroei nog uit op 13 procent.
Op geopolitiek vlak lijkt na de recente NAVO-top in Den Haag tot beweging te hebben geleid inzake Oekraïne. Naast NAVO-voorman Mark Rutte gezeten, kondigde Trump maandag aan dat de Amerikanen raketsystemen gaan leveren aan andere NAVO-landen, tegen betaling, waarna deze naar Oekraïne worden gezonden, waar de Russen aan het front terrein blijven winnen. Onder de vorige Amerikaanse president Joe Biden doneerden de VS nog rechtstreeks wapens aan Oekraïne. Trump dreigde Rusland daarnaast met een importheffing van 100 procent, als er niet snel een bestand met Oekraïne komt.
Op macro-economisch vlak was het rustig. Later in de week staan onder meer Amerikaanse inflatiecijfers en het Beige Book van de Federal Reserve op het programma. “Mochten de cijfers een hoger dan verwachte inflatie in juni rapporteren, dan zou dit deze week kunnen leiden tot de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties en meer vraag naar de Amerikaanse dollar,” volgens analisten van FP Markets.
De euro/dollar handelde maandagmiddag op 1,1664, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente licht opliep, naar 4,4203 procent.
De olieprijzen daalde 2,1 procent tot 66,98 dollar voor de WTI-future en met 1,6 procent tot 69,21 dollar per vat Brent.
Bedrijfsnieuws
Boeing steeg 1,6 procent. De luchtvaartwaakhond in India heeft in een voorlopig rapport vastgesteld dat de crash van Air India vorige maand geen verband lijkt te houden met het ontwerp of de productie van het toestel.
Kraft Heinz steeg 2,4 procent, nadat The Wall Street Journal vrijdag meldde dat het bedrijf een opsplitsing van zijn activiteiten overweegt. Het aandeel won vrijdag al 2,5 procent.
MicroStrategy, Coinbase Global en Robinhood Markets gingen respectievelijk 3,8 procent, 1,8 procent en 1,6 procent hoger, terwijl de waarde van bitcoin verder opliep, naar bijna 122.000 dollar. De aandelen zijn aan de waarde van de munt gekoppeld.
Meta Platforms eindigde met een plus van 0,5 procent. Topman Mark Zuckerberg kondigde maandag “honderden miljarden” aan investeringen in AI-infrastructuur aan voor de eigenaar van Facebook, Instagram en Whatsapp. Veel geld gaat zitten in de bouw van enorme datacenters, bedoeld om superintelligente computerprogramma’s mogelijk te maken, die het bedrijf namen geeft als Prometheus en Hyperion. En er komen nog “meer titanenclusters”, beloofde Zuckerberg.
Nvidia sloot 0,5 procent lager, na de winsten van vorige week. De AI-reus is nog altijd 4 biljoen dollar waard.
Aandelen Tesla gingen 1,1 procent omhoog, nadat de aandelen vrijdag ook al stegen.
Aandelen van Google-moeder Alphabet stegen 0,8 procent. Volgens The Wall Street Journal betaalt Alphabet 2,4 miljard dollar voor de AI-technologie van de startup Windsurf. Ook komt de CEO van het bedrijf bij Alphabet in dienst, net als een aantal medewerkers, aldus de zakenkrant.
Autodesk won 5 procent. Het bedrijf lijkt op basis van een melding bij beurswaakhond SEC geen bod te willen doen op softwarebedrijf PTC, zoals eerder werd vermoed.
Waters won 13,8 procent. De fabrikant van laboratoriumapparatuur Becton Dickinson’s laat zijn biowetenschappelijke diagnostische bedrijf overnemen door Waters voor 17,5 miljard dollar. Becton sloot 0,7 procent hoger.