Wall Street neemt wat gas terug

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag overwegend lager, nu de belangrijke handelspartner Canada in het vizier van Trump is gekomen.
Met nog een paar uur handel te gaan daalde de S&P 500 met 0,3 procent op 6.262,64 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 44.329,62 punten en de Nasdaq steeg fractioneel op 20.6631,99 punten en noteerde daarmee rond zijn all time high.
Dit is tot nu toe een week geweest waarin de toenemende retoriek rond handel de markten niet negatief heeft beïnvloed. Beleggers leken daar tot op zekere hoogte doorheen te kijken, maar richting het weekend keert de tarievenangst toch weer terug nu de Amerikaanse president Donald Trump belangrijke handelspartner Canada vanaf 1 augustus wil belasten met een heffing van 35 procent. De importheffing voor Canada lag op 25 procent.
In de brief aan Ottawa, die Trump deelde op Truth Social, schreef de president vannacht dat Canada importheffingen op Amerikaanse goederen zette, in plaats van samen te werken met de VS en onder meer een einde te maken aan de toestroom van fentanyl.
En als Canada met een tegentarief komt, dan zal een soortgelijk percentage bovenop de genoemde 35 procent komen, zo waarschuwde Trump. Dat deed hij eerder deze week ook in brieven aan andere handelspartners.
“Het handelstekort [met Canada] is een enorme bedreiging voor onze economie, en inderdaad, onze nationale veiligheid”, aldus Trump.
In een interview met NBC News zei Trump donderdag verder te overwegen om importtarieven van 15 tot 20 procent te hanteren voor de meeste andere handelspartners. Beleggers wachten intussen ook nog altijd op een deal met, of een mogelijke brief met tarieven voor, de Europese Unie.
Vrijdag was het macro-economisch vlak vrij rustig maar volgende week is de agenda goed gevuld met onder meer aandacht voor de Amerikaanse inflatiecijfers.
Volgende week dinsdag barst ook het cijferseizoen echt los, als een aantal Amerikaanse banken de boeken openen. Wall Street rekent op een stijging van de omzet en de winst, maar omdat de aandelen al flink gestegen zijn, is er weinig rek in de waarderingen en is het de vraag of er een verdere rally komt. HSBC verlaagde afgelopen week dan ook de adviezen voor JPMorgan, Goldman Sachs en Bank of America.
“We denken niet dat JPMorgan moet worden verhandeld als een techreus. Het is een bankinstelling”, aldus de Britse bank, die opmerkte dat het aandeel wordt gewaardeerd tegen een historisch hoge premie ten opzichte van concurrenten.
WTI-olie werd vrijdag 2,6 procent duurder op 68,31 dollar per vat. De goudprijs liep op en de bitcoin zette een nieuw record in de boeken.
De Amerikaanse tienjarige rente liep 7 basispunten op naar 4,42, terwijl de euro/dollar licht daalde naar 1,1689.
Stijgers en dalers
Levi Strauss steeg bijna 12 procent. Het bedrijf had de outlook voor het lopende jaar verhoogd na een sterk tweede kwartaal. Dit bleek donderdagavond uit de cijfers van de Amerikaanse jeansfabrikant.
Nvidia bereikte afgelopen week een marktwaarde van 4 biljoen dollar. Op weekbasis wacht vooralsnog een winst van 3 procent. Het aandeel kon vrijdag 1,3 procent bijschrijven.
Boeing steeg met 0,5 procent. Benchmarkanalist Josh Sullivan merkte op dat het Indiase Aircraft Accident Investigation Bureau naar verwachting vrijdag een voorlopig rapport zal publiceren over Air India-vlucht 171, die op 12 juni crashte en waarbij ongeveer 260 mensen omkwamen. Het eerste onderzoek richtte zich op de handelingen van de piloten en wijst tot nu toe niet op een probleem met de Boeing 787 Dreamliner, meldde de Wall Street Journal. De aandelen van Boeing kelderden dagen na de crash, maar zijn sindsdien hersteld en zijn sinds 12 juni met meer dan 11 procent gestegen.
AMC Entertainment steeg met 10 procent, nadat analisten van Wedbush het advies voor de bioscoopketen verhoogden van Neutraal naar Outperform en het koersdoel van 3 naar 4 dollar.
De stijgende bitcoin hielp vrijdag aandelen als MicroStrategy en MARA Holdings, die met 2,6 en 1,8 procent stegen.1 tot 3,5 procent stegen in de voorbeurshandel.
Dronefabrikant Red Cat Holdings steeg met 25 procent nadat minister van Defensie Pete Hegseth opdracht gaf om alle maatregelen die de ontwikkeling en inzet van drones vertragen, af te schaffen. “Vandaag hef ik beperkende maatregelen op die de productie belemmeren, en dit zal de Amerikaanse productie en vindingrijkheid de vrije loop geven”, zei Hegseth in een video die op X werd geplaatst. De aandelen van AeroVironment, de fabrikant van onbemande vliegtuigsystemen en luchtvaartuigen, stegen met 10 procent.