Europese beurzen openen hoger

De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet, terwijl beleggers gespitst blijven op berichten over nieuwe handelsovereenkomsten.
IG Markets voorziet een openingswinst van 45 punten voor de Duitse DAX, een plus van 38 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 20 punten voor de Britse FTSE 100.
De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag hoger gesloten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump meer dreigementen rondstuurde, maar per saldo de scherpe kantjes van de dreigende importheffingen afhaalde door een lang vastgehouden deadline te verschuiven.
Trump stuurde maandagavond de eerste brieven naar veertien landen die fors hogere importtarieven van 25 tot 40 procent krijgen opgelegd. Onder meer Japan, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Indonesië kregen een brief, met de boodschap dat als ze met tegenmaatregelen komen, de Amerikaanse importheffingen nog hoger zullen worden. In de loop van de week zal Het Witte Huis week meer brieven uitsturen.
Verder ondertekende Trump een decreet waarin hij de datum waarop de zogenaamde wederzijdse tarieven van kracht worden met drie weken opschoof tot 1 augustus. Daarmee lijkt de deadline van 9 juli niet meer als een zwaard van Damocles boven de markt te hangen en analisten van IG zagen dan ook geen grote marktreactie op de laatste wending in de tariefsaga, een teken dat de aankondigingen rond de importheffingen hun schokeffect verloren lijken te hebben.
Brussel lijkt nog niet te hoeven vrezen voor een brief van Trump, want de Europese Unie werkt snel naar een deal toe, zo meldden diverse media de afgelopen dagen. Maar Trump zei dinsdag in het Witte Huis dat er mogelijk toch binnen twee dagen een brief naar de EU wordt gestuurd. “We praten met de EU”, zei de president verder.
Op macro-economisch vlak was het rustig. In Duitsland daalde de export in mei voor de tweede maand op rij. Maar omdat de import harder daalde, nam het handelsoverschot toe.
Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het effect van ‘front loading’, van Amerikaanse bedrijven die de afgelopen maanden een voorraad Duitse producten insloegen om de importheffingen voor te zijn, inmiddels verdwenen.
Bedrijfsnieuws
In Frankfurt deed Commerzbank uitstekende zaken, met een plus van bijna 5 procent. UniCredit lijkt zich weer geheel te kunnen richten op een overname van de Duitse rivaal, nu de Italiaanse bank waarschijnlijk zijn bod op landgenoot Banco BPM laat varen, volgens AlphaValue.
Verder deden Duitse autofabrikanten goede zaken, met plussen van circa 2 procent voor Mercedes-Benz en BMW. Porsche won zelfs 3,5 procent.
Defensie-aandelen Rheinmetall en MTU Aero Engines konden 1,5 en 1,3 procent bijschrijven. Energie-aandelen als RWE en Siemens Energy stonden onder druk en sloten 1,3 en 3,6 procent lager. Ook Fresenius en Fresenius Medical Care eindigden onderaan in de DAX.
Oliebedrijven zaten in de lift. Na een tegenvallende update verloor Shell maandag flink terrein, maar dinsdag herstelde het aandeel met een plus van 1,8 procent, wellicht geholpen door de oplopende olieprijs. Elders gingen TotalEnergies en BP ook 2 en 3 procent hoger. Oliebedrijven Repsol en Grifols wonnen circa 3 procent in Madrid.
Capgemini was maandag nog de gebeten hond in Parijs na een overname, maar dinsdag herstelde het aandeel, om 4,3 procent hoger te sluiten.
Luxefabrikanten zoals LVMH en Kering wonnen ook terrein in Parijs, evenals Pernod Ricard, dat 3,2 procent won, en zonnebrillenreus EssilorLuxottica. De Franse banken en verzekeraars beperkten hun winsten.
Autofabrikant Stellantis won 2,7 procent en Renault, halverwege de dag nog onderaan in de CAC40, sloot vlak.
Een koersdoelverhoging van UBS zette ING hoger in Amsterdam, waar het aandeel 0,5 procent won. Halfgeleiderbedrijven ASML, Besi en ASMI eindigden in de plus, nadat ze ’s ochtends nog in het rood stonden. Sectorgenoten Infineon en STMicroelectronics stegen tot 2 procent.
Azelis was de grootste stijger in Brussel, met een winst van 2,2 procent. Ageas leverde juist 1,8 procent in.
Euro STOXX 50 5.371,95 (+0,57%)
STOXX Europe 600 545,71 (+0,41%)
DAX 24.206,91 (+0,55%)
CAC 40 7.766,71 (+0,56%)
FTSE 100 8.854,18 (+0,54%)
SMI 11.970,65 (+0,13%)
AEX 916,76 (+0,30%)
BEL 20 4.475,18 (+0,27%)
FTSE MIB 40.182,62 (+0,67%)
IBEX 35 14.079,50 (+0,03%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag nagenoeg vlak.
De Amerikaanse beurzen bleven dinsdag dicht bij huis, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de deadline voor de importheffingen uitstelde maar wel opnieuw hoge tarieven voor diverse landen en producten aankondigde.
Na eerdere mediaberichten dat Brussel geen brief hoeft te vrezen, zei Trump dinsdagavond dat ook de Europese Unie binnen twee dagen een brief kan verwachten. De Europese aanpak van Amerikaanse techreuzen stemt Trump ontevreden, zei hij.
Trump kondigde ook aan dat er hoge heffingen aankomen op farmaceutische producten, en zei dat de heffing op koper waarschijnlijk 50 procent wordt. Over halfgeleiderproducten komt er ook een besluit aan. De president dreigde maandag met een extra importheffing van 10 procent op landen die zich aansluiten bij het “anti-Amerikaanse beleid” van de BRICS-landen, waaronder Brazilië, Rusland, India en China.
Gezien het gebrek aan grote koersreacties lijken beleggers te geloven dat de ergste problemen en onzekerheden rond de heffingen achter de rug zijn. Volgens IG heeft het onderwerp zijn schokeffect verloren.
Goldman Sachs zag dinsdag voldoende reden om het koersdoel voor de S&P 500 te verhogen van 6.500 naar 6.900 punten. “Een veerkrachtige prognose voor de winstgroei in 2026, de hervatting van de renteverlagingen door de Fed en een neutrale positionering van beleggers pleiten voor verder opwaarts potentieel voor de markt, nu de recente, beperkte rally zich uitbreidt”, aldus de Amerikaanse bank. Ook Bank of America werd positiever over de aandelenkoersen, hoewel er op de korte termijn niet veel meer in het vat zou zitten. Citi en JPMorgan waarschuwden dat er na de recente stijgingen op de korte termijn winstnemingen op de loer liggen.
Op macro-economisch vlak was het dinsdag rustig. Rond het middaguur bleek dat het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers in juni licht is gedaald. Econoom Bill Dunkelberg van NFIB stelde dat het optimisme onder kleine bedrijven in juni stabiel bleef, terwijl de onzekerheid afnam. Belastingen blijven het belangrijkste aandachtspunt voor de ondernemers, maar ook de zorgen over de kwaliteit van de arbeid en de hoge arbeidskosten nemen toe.
Stijgers en dalers
Tesla sloot 1,3 procent hoger, nadat het aandeel maandag nog bijna 7 procent liet gaan. CEO Elon Musk kondigde afgelopen weekend de oprichting van zijn America Party aan. Beleggers waren niet blij met opnieuw een politieke uitstap van de topman, die eerder Washington verliet om zich weer te focussen op Tesla. Maar Musk is fel gekant tegen Trumps belasting- en uitgavenwet, die vorige week werd ondertekend. De wetgeving schrapt belastingvoordelen voor elektrische auto’s die kunnen oplopen tot 7.500 dollar per auto.
Enkele aandelen van goudbedrijven verloren terrein: Triple Flag verloor 6 procent en Agnico-Eagle Mines verloor 5 procent.
Zonne-energie had een slechte dag. Sunrun daalde 11 procent, Enphase Energy met 3,6 procent en First Solar verloor 6,5 procent nadat het Witte Huis zei snel een einde te willen maken aan de “marktverstoringen en kosten voor de belastingbetaler van zogenaamde ‘groene’ energiesubsidies.”
Amazon daalde 1,8 procent. Het jaarlijkse koopjesevenement Prime Day begint dinsdag en loopt tot en met 11 juli. De afgelopen tien jaar duurde het evenement nog twee dagen maar dat zijn er nu vier geworden. Volgens Justin Post, analist bij BofA Securities, kan dit meer dan 21 miljard dollar aan bruto handelswaarde genereren, 60 procent meer dan vorig jaar.
Exxon Mobil steeg 2,8 procent. Voorbeurs stond het aandeel nog in het rood, nadat de energiegigant maandagavond waarschuwde dat de winst in het tweede kwartaal 800 miljoen tot 1,2 miljard dollar kan dalen door lagere olieprijzen en 300 tot 700 miljoen dollar door lagere gasprijzen.
Uber Technologies sloot 0,8 procent hoger. Het taxibedrijf sloot maandag al op een nieuw record en is dit jaar met 60 procent gestegen, volgens Dow Jones Market Data.
Medtechbedrijf Merit Medical Systems verwacht een omzet van 380 miljoen tot 384 miljoen dollar in het tweede kwartaal, beter dan de analistenverwachting van 372,5 miljoen dollar. Martha Aronson volgt oprichter Fred Lampropoulos op als CEO en president. Het aandeel steeg 4,6 procent.
S&P 500 index 6.225,53 (-0,07%)
Dow Jones index 44.240,76 (-0,37%)
Nasdaq Composite 20.418,46 (+0,03%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, met een plus van 0,2 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite.
Nikkei 225 39.772,21 (+0,2%)
Shanghai Composite 3.507,69 (+0,3%)
Hang Seng 23.970,39 (-0,7%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1713. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1724 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,1707 op de borden.
USD/JPY Yen 147,00
EUR/USD Euro 1,1713
EUR/JPY Yen 172,22
MACRO-AGENDA:
03:30 Consumenten- en producentenprijzen – Juni (Chi)
13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)
16:00 Groothandelsvoorraden – Mei (VS)
16:30 Olievoorraden – Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve – Notulen (VS)
00:00 Deadline importheffingen (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
– Geen agendapunten
Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van
koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel: