Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen wachten af

Europese beurzen wachten af
8 jul 2025 om 12:38

 De aandelenmarkten in Europa bleven dinsdag rond lunchtijd dicht bij huis. De Stoxx Europe 600 daalde met 0,1 procent tot 542,80 punten, de Duitse DAX won 0,3 procent op 24.140,18 punten, de Franse CAC 40 leverde 0,1 procent in op 7.712,67 punten en de Britse FTSE 100 steeg met krap 0,1 procent naar 8.814,93 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump stuurde maandagavond de eerste reeks brieven naar 14 landen, die te maken krijgen met hogere importtarieven, variërend van 25 tot 40 procent.

Onder meer Japan, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Indonesië kregen een brief, met daarin ook de boodschap dat als ze met tegenmaatregelen komen, de Amerikaanse importheffingen nog hoger zullen worden. Het Witte Huis zal in de loop van de week meer brieven uitsturen.

Verder ondertekende Trump een uitvoerend bevel om de datum waarop de zogenaamde wederzijdse tarieven van kracht worden met drie weken te verlengen tot 1 augustus. 

Analisten van IG zagen geen grote reactie van de markten op de laatste wending in de tariefsaga, een teken dat de exportheffingen hun schokwaarde verloren lijken te hebben.

Intussen werkt de Europese Unie naar een deal toe en lijkt Brussel vooralsnog niet te hoeven vrezen voor een brief van Trump.

Op macro-economisch vlak was het vanochtend rustig en blijft dat de rest van de dag zo. In Duitsland daalde de export in mei voor de tweede maand op rij. Maar omdat de import harder daalde, nam het handelsoverschot toe.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het ‘frontloading’-effect, oftewel Amerikaanse bedrijven die de afgelopen maanden een voorraad Duitse producten opbouwden om de importheffingen voor te zijn, inmiddels verdwenen.

De euro/dollar noteerde dinsdag rond het middaguur op 1,1745. De olieprijzen daalden met een half procent. De tienjaarsrentes liepen licht op.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt deed Commerzbank goede zaken, met een plus van 2,3 procent. Defensie-aandelen Rheinmetall en MTU Aero Engines konden 1 tot 2 procent bijschrijven. Energie-aandelen als RWE en Siemens Energy stonden onder druk, net als Fresenius, dat anderhalf procent liet gaan in de DAX.

Capgemini was maandag nog de gebeten hond in Parijs na een overname, maar dinsdag herstelde het aandeel met 2,9 procent. Verder stegen de Franse banken en verzekeraars en noteerden Airbus en Safran in het groen. Pernod Ricard ging 2,4 procent hoger. 

Voor aandelen van luxebedrijven was het verder een gemengde ochtend. Renault sloot de rij in de CAC 40, met een verlies van 1,6 procent.

Na een tegenvallende update verloor Shell maandag flink terrein, maar was dinsdagochtend sprake van licht herstel. Elders gingen TotalEnergies en BP ook hoger. Verder zaten in Londen de mijnbouwers in de lift. Glencore steeg zelfs 2,6 procent.

Een koersdoelverhoging van UBS zette ING hoger in Amsterdam, waar het aandeel een procent won. ASMI leverde juist 1,8 procent in en ook ASML en Besi noteerden in het rood. Sectorgenoten Infineon en STMicroelectronics wisten rond het middaguur nipt in het groen te blijven.

Umicore was de grootste stijger in Brussel tijdens de ochtendhandel, met een winst van een procent. AB InBev leverde juist een procent in.

Futures Wall Street 

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een terughoudende opening tegemoet. Futures op de S&P 500 noteerden rond lunchtijd fractioneel in het groen.

Wall Street eindigde maandag in het rood. De S&P 500 daalde 0,8 procent op 6.229,98 punten, de Dow Jones index verloor 0,9 procent op 44.406,36 punten en de Nasdaq sloot ook 0,9 procent lager op 20.412,52 punten. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.