Europese beurzen sluiten hoger

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag hoger gesloten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump meer dreigementen rondstuurde maar per saldo de scherpe kantjes van de dreigende importheffingen afhaalde door een lang vastgehouden deadline te verschuiven.
De Stoxx Europe 600 steeg 0,4 procent tot 545,71 punten, de Duitse DAX won 0,6 procent op 24.206,91 punten, de Franse CAC 40 ging ook 0,6 procent hoger op 7.766,71 punten en de Britse FTSE 100 steeg 0,5 procent naar 8.854,18 punten.
De Amerikaanse president Donald Trump stuurde maandagavond de eerste brieven naar veertien landen die fors hogere importtarieven van 25 tot 40 procent krijgen opgelegd. Onder meer Japan, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Indonesië kregen een brief, met de boodschap dat als ze met tegenmaatregelen komen, de Amerikaanse importheffingen nog hoger zullen worden. In de loop van de week zal Het Witte Huis week meer brieven uitsturen.
Verder ondertekende Trump een decreet waarin hij de datum waarop de zogenaamde wederzijdse tarieven van kracht worden met drie weken opschoof tot 1 augustus. Op zijn platform Truth Social waarschuwde hij dinsdag nadrukkelijk dat die datum vastligt en niet meer zal worden veranderd.
Daarmee lijkt de deadline van 9 juli niet meer als een zwaard van Damocles boven de markt te hangen en analisten van IG zagen dan ook geen grote marktreactie op de laatste wending in de tariefsaga, een teken dat de aankondigingen rond de importheffingen hun schokeffect verloren lijken te hebben.
Brussel lijkt vooralsnog niet te hoeven vrezen voor een brief van Trump, want de Europese Unie werkt snel naar een deal toe, zo meldden diverse media de afgelopen dagen. Maar Trump zei dinsdag in het Witte Huis dat er mogelijk toch binnen twee dagen een brief naar de EU wordt gestuurd.
“We praten met de EU”, zei de president verder.
Op macro-economisch vlak was het rustig. In Duitsland daalde de export in mei voor de tweede maand op rij. Maar omdat de import harder daalde, nam het handelsoverschot toe.
Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het effect van ‘front loading’, van Amerikaanse bedrijven die de afgelopen maanden een voorraad Duitse producten insloegen om de importheffingen voor te zijn, inmiddels verdwenen.
Het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers is in juni licht gedaald. Belastingen blijven het belangrijkste aandachtspunt voor het mkb, maar ook de zorgen over de kwaliteit van de arbeid en de hoge arbeidskosten nemen toe, aldus NFIB.
De euro/dollar noteerde rond sluitingstijd in Europa op 1,1707. De olieprijzen stegen ruim een half procent. Brent voor september kostte 70,15 dollar per vat. De tienjaarsrentes liepen licht op.
Bedrijfsnieuws
In Frankfurt deed Commerzbank uitstekende zaken, met een plus van bijna 5 procent. UniCredit lijkt zich weer geheel te kunnen richten op een overname van de Duitse rivaal, nu de Italiaanse bank waarschijnlijk zijn bod op landgenoot Banco BPM laat varen, volgens AlphaValue.
Verder deden Duitse autofabrikanten goede zaken, met plussen van circa 2 procent voor Mercedes-Benz en BMW. Porsche won zelfs 3,5 procent.
Defensie-aandelen Rheinmetall en MTU Aero Engines konden 1,5 en 1,3 procent bijschrijven. Energie-aandelen als RWE en Siemens Energy stonden onder druk en sloten 1,3 en 3,6 procent lager. Ook Fresenius en Fresenius Medical Care eindigden onderaan in de DAX.
Oliebedrijven zaten in de lift. Na een tegenvallende update verloor Shell maandag flink terrein, maar dinsdag herstelde het aandeel met een plus van 1,8 procent, wellicht geholpen door de oplopende olieprijs. Elders gingen TotalEnergies en BP ook 2 en 3 procent hoger. Oliebedrijven Repsol en Grifols wonnen circa 3 procent in Madrid.
Capgemini was maandag nog de gebeten hond in Parijs na een overname, maar dinsdag herstelde het aandeel, om 4,3 procent hoger te sluiten.
Luxefabrikanten zoals LVMH en Kering wonnen ook terrein in Parijs, evenals Pernod Ricard, dat 3,2 procent won, en zonnebrillenreus EssilorLuxottica. De Franse banken en verzekeraars beperkten hun winsten.
Autofabrikant Stellantis won 2,7 procent en Renault, halverwege de dag nog onderaan in de CAC40, sloot vlak.
Een koersdoelverhoging van UBS zette ING hoger in Amsterdam, waar het aandeel 0,5 procent won. Halfgeleiderbedrijven ASML, Besi en ASMI eindigden in de plus, nadat ze ’s ochtends nog in het rood stonden. Sectorgenoten Infineon en STMicroelectronics stegen tot 2 procent.
Azelis was de grootste stijger in Brussel, met een winst van 2,2 procent. Ageas leverde juist 1,8 procent in.
Tussenstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen bleven dinsdag dicht bij huis. De S&P500 index steeg minder dan 0,1 procent. Bank of America ziet de index dit jaar wel stijgen, maar niet op de korte termijn.
Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van
koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel: