Europese beurzen hoger gesloten
De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten, ondanks tegenvallende inkoopmanagersindices, die de zorgen over de economische groei in het euroblok aanwakkerden.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 516,32 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,7 procent op 18.846,79 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 7.508,08 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent hoger op 8.259,71 punten.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de dienstensector in de eurozone in september nog maar nauwelijks is gegroeid. De inkoopmanagersindex daalde van 52,9 maar 50,5, terwijl de index voor de industrie daalde van 45,8 naar 44,8, de laagste stand in 9 maanden. De samengestelde index daalde zo van 51,0 naar 48,9.
De tegenvallende data voeden volgens econoom Bert Colijn van ING de zorgen over de groei in de muntunie, terwijl de zorgen over de inflatie afnemen.
In Duitsland vertraagde de groei in september in de dienstensector, terwijl de krimp in de industrie toenam. In Frankrijk sloeg de groei in de Franse dienstensector om naar krimp, nu de meewind van de Olympische Spelen is gaan liggen.
Ook de Britse economie had in september te kampen met tegenwind, waarvan zowel de dienstensector als de industrie last had.
Na de ECB en de Fed heeft ook de Chinese centrale bank maandag de korte rente verlaagd. “En zo zitten we in een situatie waarin wereldwijd de geldkraan wordt opengedraaid, inflatie geen probleem meer is en de aandacht van beleidsmakers zich steeds meer richt op economische groei. Een gunstige omgeving voor beleggers, mìts de groei niet te sterk vertraagt”, merkte investment manager Simon Wiersma van ING op.
Brent-olie werd maandag 0,4 procent goedkoper op 73,43 dollar per vat.
De euro/dollar noteerde op 1,1134. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1161 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1162 op de borden.
Bedrijfsnieuws
In Frankfurt stond Commerzbank onder druk. Het aandeel daalde met 5,7 procent nadat de Duitse regering meldde dat het overheidsbelang in de bank voorlopig niet wordt verkocht, waardoor een mogelijke fusie met de Italiaanse bank UniCredit vertraging kan oplopen. UniCredit verloor 3,3 procent. Maar hoewel Berlijn dus liet weten geen haast te maken met het verkopen van de rest van het belang, meldde UniCredit dat het belang in Commerzbank inmiddels is opgevoerd van 9 naar 21,5 procent.
Deutsche Bank steeg uiteindelijk 0,2 procent en Société Générale daalde met 2,8 procent. BNP Paribas werd 3,7 procent goedkoper. BNP Paribas neemt de private banking-activiteiten van HSBC in Duitsland over.
In Parijs steeg Schneider Electric 1,8 procent, Stellantis won 2,2 procent en Edenred daalde 5,6seim procent.
In Frankfurt won Zalando 3,2 procent, Siemens Energy steeg 2,9 procent, terwijl BASF 1,9 procent verloor. Merck daalde 1,3 procent.
Ageas stond in eerste instantie onder druk in Brussel in aanloop naar een beleggersdag later op de dag. De nieuwe doelstellingen die de verzekeraar alvast presenteerde, zijn volgens ING aan de voorzichtige kant. Het aandeel sloot uiteindelijk 0,5 procent hoger.
UCB steeg 0,4 procent, hoewel de Amerikaanse toezichthouder drie nieuwe indicaties van Bimzelx goedkeurde. Voor KBC Securities was dit reden om het advies voor UCB te verhogen naar Accumuleren en het koersdoel naar 168 euro.
In Amsterdam was Besi de gebeten hond na een negatief analistenrapport. Het aandeel daalde met 3,9 procent. ASML won wel 0,2 procent.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 5.719,39 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.
Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van
koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel: