Chippers en Shell trekken AEX in het rood
De Amsterdamse beurs is dinsdag lager geëindigd. De AEX daalde met 1,3 procent op 908,85 punten, waarbij ArcelorMittal, Shell en de chippers vooral de gebeten hond waren.
Het is een belangrijke week voor het rentebeleid van met name de Federal Reserve, met macrodata die mogelijk bepalen of de Fed de rente later deze maand met 25 of 50 basispunten zal verlagen.
In dat kader waren de Amerikaanse inkoopmanagersindices die vanmiddag verschenen van belang. De inkoopmanagersindex voor de industrie zoals Institute for Supply Management die meet, verbeterde in augustus licht, van 46,8 naar 47,2. De markt rekende echter op een stand van 47,9.
“De vraag blijft gematigd, omdat bedrijven niet bereid zijn om te investeren in kapitaal en voorraden vanwege het huidige federale monetaire beleid en de onzekerheid over de verkiezingen”, zei Timothy Fiore van ISM.
De inkoopmanagersindex van S&P Global, die de markt doorgaans als iets minder belangrijk ziet, toonde een verdere krimp van de Amerikaanse industrie. De index verslechterde van 49,6 in juli naar 47,9 afgelopen maand.
“Een verdere daling van de PMI wijst erop dat de industrie een grotere rem zet op de economie halverwege het derde kwartaal”, zei econoom Chris Williamson van S&P Global.
“De combinatie van dalende orders en stijgende voorraden geeft de somberste vooruitblik op productietrends in anderhalf jaar en een van de meest zorgwekkende signalen sinds de wereldwijde financiële crisis”, waarschuwde de econoom verder.
Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild volgen later deze week nog meer belangrijke data, zoals vacaturecijfers uit de VS op woensdag, de wekelijkse steunaanvragen en het ADP-banenrapport op donderdag en het officiële banenrapport vrijdag.
“Deze cijfers zullen beslissen of de Fed de rente deze maand met 25 of 50 basispunten verlaagt. Ik denk dat we banendata nodig hebben die ver onder de 100.000 liggen om een half procent te triggeren, maar zeg nooit nooit”, volgens de expert van Bank Edmond de Rothschild.
“Op dit moment laat de futuresmarkt zien dat beleggers nog niet hebben besloten over de omvang van de verlaging. Vrijdagavond zullen we het weten”, zei Vranken. De actuele FedWatch Tool van CME toonde dinsdag na de PMI-data een kans van 39 procent op een renteverlaging met 50 basispunten in september. Dat was voorafgaand aan deze cijfers zo’n 30 procent.
De euro/dollar handelde dinsdag rond het slot in Amsterdam 0,3 procent lager op 1,1039, na een kortstondige dip van de dollar, terwijl de obligatierentes met 6 basispunten daalden.
De olieprijzen daalden hard, met verliezen oplopend tot 5 procent. Olie stond voor het weekend ook al onder druk door berichten dat OPEC+ zijn plannen voor stapsgewijze productieverhogingen zal doorzetten, ondanks zorgen over de vraag. Die zorgen zijn verder aangewakkerd door de zwakke inkoopmanagersindices uit eerder China en nu ook de VS. Verder zou er mogelijk een oplossing zijn voor een politiek conflict in Libië dat de afgelopen dagen zorgde voor een verstoring van de olieproductie.
Stijgers en dalers
De AEX werd dinsdag aangevoerd door IMCD, dat met 2,9 procent steeg bij een slotkoers van 151,50 euro. De distributeur van chemicaliën profiteerde van een positief rapport van Jefferies, dat IMCD en sectorgenoot Azelis op zijn kooplijst zette, op een verwacht marktherstel en aanstaande strategie-updates van de nieuwe CEO’s van beide bedrijven. Het koersdoel voor IMCD werd verhoogd van 140,00 naar 170,00 euro.
ArcelorMittal was de sterkste daler, met een verlies van 5,2 procent. Oliebedrijf Shell deed ook een stap terug in het spoor van de dalende olieprijzen, met een min van 2,6 procent. De chippers ASMI, ASML en Besi leverden respectievelijk 3,1, 4,4 en 4,6 procent in.
Volgens analist Corné Van Zeijl van Cardano beschouwen beursexperts ASML als een kansrijk aandeel voor september, maar geldt het tegenovergestelde voor Besi. “De experts hebben een haat-liefdeverhouding met dit aandeel. Dan staat het bij de toppers, dan weer bij de floppers”, aldus Van Zeijl.
Randstad daalde licht, nadat brancheorganisatie ABU meldde dat de daling van de omzet in de uitzendbranche in de afgelopen periode tot stilstand kwam, hoewel het aantal gewerkte uren nog wel daalde.
De grondstofgevoelige aandelen AMG en Aperam behoorden ook tot de sterkste dalers in de AMX, met verliezen van 4,1 en 5,9 procent.
Hekkensluiter Alfen verloor zelfs 7,9 procent terrein na een koersdoelverlaging van Jefferies, terwijl koploper Corbion een van de weinige stijgers was in de Midcap met een plus van 1,5 procent. Ook Air France-KLM bleef in het groen.
Bij de smallcaps was FastNed in trek. Het aandeel won 2,6 procent. Busfabrikant Ebusco verloor juist 13,4 procent. Het geplaagde aandeel zag de koers maandag nog omhoog schieten op het bericht dat er een nieuwe CEO is aangetrokken.
De fabrikant van funderingen voor windturbines Sif kondigde een definitieve opdracht aan in de Baltische Zee en maakte verder bekend dat het bedrijf exclusieve onderhandelingen voert over een opdracht om 140 kiloton monopiles te produceren. De productie zou in 2026 moeten plaatsvinden en hierdoor zal de orderportefeuille voor dat jaar stijgen naar 210 kiloton, aldus Sif. Het aandeel steeg met 1,9 procent.
Euronext won 0,9 procent. ING verhoogde de winstverwachtingen na de sterke halfjaarcijfers en de volumecijfers voor juli. Het koopadvies en het koersdoel van 107,80 euro bleven ongewijzigd.
Voetbalclub Ajax verkoopt zijn vleugelspits Steven Bergwijn voor 21 miljoen euro aan Al-Ittihad uit Saoedi-Arabië. Het aandeel sloot een procent lager.
Tussenstanden Wall Street
Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street roodgekleurd en begonnen alle drie de indices slecht aan de nieuwe maand. De toonaangevende S&P 500 noteerde 1,4 procent lager en de Nasdaq daalde meer dan 2 procent.
Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van
koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel: