Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese sluiten hoger tijdens Amerikaanse feestdag

Europese sluiten hoger tijdens Amerikaanse feestdag
4 jul 2024 om 18:47

 De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger gesloten, ondanks de lagere volumes bij gebrek aan impulsen uit de VS in verband met de viering van Onafhankelijkheidsdag. Verder lag de focus op de Britse verkiezingen.

De Stoxx Europe 600 index steeg 0,6 procent tot 517,54 punten. De Duitse DAX won 0,4 procent op 18.450,48 punten. De Franse CAC 40 steeg 0,8 procent tot 7.695,78 punten. De Britse FTSE sloot 0,9 procent hoger op 8.241,26 punten.

“Dat de Labour-partij vandaag bij de Britse verkiezingen met een grote meerderheid de ‘Tories’ van de zittende premier Rishi Sunak gaat verslaan, staat zo goed als vast”, zei investment manager Simon Wiersma van ING. De eerste exitpoll van de Britse verkiezingen wordt donderdagavond om 23.00 uur Nederlandse tijd bekendgemaakt.

“De komende 18 maanden krijgen we nog veel meer verkiezingen in belangrijke delen van de wereld, wat zo nu en dan voor volatiliteit op de markten kan zorgen. Dat geldt zo mogelijk nog meer voor het beleid van centrale banken. Twijfels over het wel of niet open- of dichtdraaien van de geldkraan kunnen leiden tot flinke koersuitslagen. En centrale banken zijn meer bepalend voor de markten dan verkiezingen”, aldus de expert van ING.

Zondag vindt de tweede ronde van de Franse verkiezingen plaats. Inmiddels zouden honderden kandidaten in de districten zich hebben teruggetrokken om geen stemmen weg te snoepen van kandidaten die Rassemblement National zouden kunnen verslaan. Zo wordt mogelijk voorkomen dat extreem rechts een meerderheid krijgt in het Franse parlement.

Op macro-economisch vlak was het donderdag rustig. De fabrieksorders in Duitsland zijn in mei op maandbasis met 1,6 procent gedaald, waar werd gerekend op een stijging. Daarmee daalden de orders voor de vijfde maand op rij. Op jaarbasis daalden de orders in mei met 8,6 procent. In april was er sprake van een afname van 1,8 procent.

De Europese Commissie maakte donderdag bekend dat het voorlopige invoertarieven instelt op elektrische batterijvoertuigen (BEV) uit China.

Vrijdag zal de focus verschuiven naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Voor de maand juni wordt gerekend op een banengroei van 200.000, een stabiele werkloosheid van 4,0 procent en een loongroei op jaarbasis van 3,9 procent, tegenover 4,1 procent in mei.

De olieprijzen bleven dicht bij huis in een voornamelijk elektronische handel omdat de Nymex gesloten is vanwege de Amerikaanse feestdag. De prijs voor een vat Brentolie steeg 0,2 procent naar 87,49 dollar.

De Duitse tienjaarsrente noteerde donderdag op 2,585 procent en de Franse rente op 3,277 procent, een oplopend verschil van bijna 70 basispunten.

De euro/dollar handelde donderdag rond 1,08.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt ging Continental aan kop, met een winst van 9,5 procent. De Duitse producent van auto-onderdelen gaf in een analistencall aan dat het bedrijf in China een sterke groei verwacht. De winst wordt in het tweede kwartaal vermoedelijk ook gespekt door kostenbesparingen en verbeterde marges.

Op afstand steeg Rheinmetall met 2,0 procent. Sectorgenoot MTU Aero Engines steeg 0,8 procent.

De verliezen in de DAX bleven vrij beperkt, met een min van 1,0 procent voor Symrise.

In Parijs zaten Franse banken in de lift. Maar de grootste stijger was Eurofins Scientific met een winst van ruim 3 procent. Crédit Agricole steeg 2,3 procent, Société Générale won 2,5 procent en BNP Paribas 1,9 procent.

Airbus kon enigszins profiteren van een grote order van de Duitse defensie van ruim 2 miljard euro, het aandeel steeg 0,2 procent. 

De drie grootste dalers waren Capgemini, Pernod Ricard en Unibail-Rodamco met een verlies van 0,3 procent.

De Amsterdamse beurs scherpte recordstanden aan onder leiding van ASMI met een winst van 1,9 procent.

In Brussel was het Elia wat de kop trok met een winst van 1,5 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.