Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: pensioenhervorming wordt winstmotor ASR Nederland

Beursblik: pensioenhervorming wordt winstmotor ASR Nederland
4 jul 2024 om 08:25

 De pensioenhervorming in Nederland is op het eerste gezicht niet erg aantrekkelijk voor verzekeraars, door de flinterdunne marges op niet-gegarandeerde pensioenopbouw, maar de verzekeraars kunnen aardig gaan verdienen op de lijfrentes die pensioendeelnemers zelf moeten gaan aanschaffen. Dat stelde Berenberg donderdag in een analistenrapport.

ASR Nederland gaf bij zijn beleggersdag op 27 juni een toelichting op de pensioenhervorming en de drie segmenten daarvan die van belang zijn voor verzekeraars: overnames van pensioenregelingen met gegarandeerd resultaat (defined benefit), pensioenopbouw zonder gegarandeerd resultaat (defined contribution) en lijfrentes.

Pensioenfondsen moeten voor 2028 besluiten of ze blijven zoals ze zijn, of zich laten overnemen door een verzekeraar of fuseren met een ander pensioenfonds om kosten te besparen. Vanaf dat jaar gaan pensioengelden automatisch naar pensioenopbouw met ‘defined contribution’. De marges daarop zijn echter niet meer dan 10 basispunten, wat in de toekomst mogelijk stijgt naar 20 basispunten.

De verzekeraars kunnen echter geld gaan verdienen met de lijfrentes die pensioendeelnemers moeten aanschaffen. De marges daarop zijn veel hoger, omdat dit een product is dat aan particulieren wordt gesleten, terwijl dat niet geldt voor de pensioenopbouw.

Berenberg denkt dat de lijfrentes een marge van 150 basispunten kunnen opleveren. Dat is 50 basispunten meer dan de marge die ASR Nederland zelf hanteert voor de overname van pensioenregelingen.

De analisten denken dat het pensioenbedrijf in de komende tien jaar de hoeveelheid kapitaal die ASR autonoom genereert met 6 procent per jaar zal laten groeien. Dat is veel meer dan de circa 2 procent groei die ASR zelf gebruikte in zijn presentaties op de beleggersdag. Dit komt vooral door de snellere groei van de lijfrentes, die in 2024 naar verwachting 22 procent zullen genereren van de winst van ASR’s pensioenbedrijf. Dat is ruim voldoende om de dalende inkomsten uit oude beleggingsverzekeringen te compenseren, volgens Berenberg.

De bank heeft voor ASR een koopadvies met een koersdoel van 57,00 euro. Het aandeel sloot woensdag op 44,58 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers ASR

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.