Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijzen dalen licht in aanloop naar het weekend

Olieprijzen dalen licht in aanloop naar het weekend
28 jun 2024 om 20:59

 De olieprijzen zijn richting het weekend licht gedaald. Bij een settlement van 81,54 dollar op vrijdag werd een vat West Texas Intermediate 0,2 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent daalde een half procent, tot onder de 85 dollar.

Op weekbasis werd WTI een procent duurder en Brent wat goedkoper.

Het was een wisselvallige week voor de oliemarkten, die aanvankelijk stegen, maar halverwege de week onder druk kwamen te staan toen bekend werd dat de olie- en benzinevoorraden in de VS afgelopen week zijn gestegen. Dit wakkerde de zorgen over de vraag naar olie aan.

Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, waar het conflict tussen Israël en Hezbollah dreigt te verergeren, ondersteunden de oliemarkten. Vrijdag waren de prijsbewegingen volatieler, maar bleef de geopolitiek wel een rol spelen in het sentiment, zagen marktkenners.

Het voortdurende conflict aan de Libanese grens tussen Israël en de door Iran gesteunde Hezbollah hebben de angst voor een totale oorlog in de regio doen toenemen.

“Hoewel escalatie aan dat front andere fronten in de regio meer dan voorheen kan doen ontbranden, of het nu in Irak, Syrië of de Rode Zee is, is het niet onwaarschijnlijk dat Iran zich rechtstreeks in dit conflict zal mengen”, zei Samer Hasn, marktanalist bij XS.com.

“Met andere woorden, de komende weken kan er een grootschalige regionale oorlog uitbreken als deze vrees terecht blijkt, en dit zou een wijdverspreide verstoring van veel olietoevoerlijnen betekenen,” schreef Hasn. In dat geval zouden de olieprijzen verder kunnen stijgen.

In de maand juni wist de olieprijzen te herstellen. Aanvankelijk kwamen de oliemarkten onder druk te staan, nadat OPEC+ bekendmaakte dat het na september de vrijwillige productieverlagingen gaat afbouwen. Maar diezelfde OPEC toonde zich later in de maand ook positief over de vraag naar olie. Opvallend genoeg waarschuwde het Internationaal Energieagentschap juist voor een dreigend olie-overschot, wat zou kunnen betekenen dat de vraag toch minder sterk is dan verwacht.

In het tweede kwartaal daalden de olieprijzen, maar WTI is sinds het begin van 2024 wel met 14 procent gestegen en Brent circa 10 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.