Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Vertrouwen producenten industrie verbetert

Vertrouwen producenten industrie verbetert
27 jun 2024 om 08:41

 De producenten in de industrie waren in juni minder negatief dan in mei. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Het vertrouwen verbeterde van -2,8 in mei naar -2,4 in juni. Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid en minder negatief over

de voorraden gereed product.

Het cijfer fluctueerde de afgelopen jaren tussen een dieptepunt op -31,5 in april 2020 tot de hoogste waarde van 10,4 in oktober 2021. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar was -1,3.

Er waren meer producenten die rekenen op een groeiende productie in de komende drie maanden dan fabrikanten die een productiedaling verwachten. Deze deelindicator was al positief in mei en verbeterde in juni.

De deelindicator die het oordeel van fabrikanten over de ontwikkeling van de orderpositie weergeeft werd juist negatiever in juni, terwijl de deelindicator van de voorraad eindproduct minder negatief werd.

In de elektrotechnische en machine-industrie was het vertrouwen van producenten het grootst. In de textiel-, kleding- en leerbranche bleef de stemming het somberst, hoewel wel minder negatief dan in mei. In de fabricage van transportmiddelen verslechterde de stemming juist.

De productie van de Nederlandse industrie was in april 3,5 procent lager dan een jaar eerder. Het was de tiende maand op rij met dalende productie op maandbasis.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.