Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen licht hoger

Europese beurzen openen licht hoger
26 jun 2024 om 06:59

 De Europese beurzen gaan woensdag een licht hogere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 73 punten voor de Duitse DAX, een plus van 44 punten voor de Franse CAC 40 en een winst van 17 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa sloten dinsdag lager, onder invloed van somber nieuws van vliegtuigfabrikant Airbus, maar de stemming verbeterde nadat de koers van AI-reus Nvidia opveerde op Wall Street.

De Europese beurzen volgden het spoor van een lager Wall Street, waar maandag technologie-aandelen vooral onder druk stonden door winstnemingen. “Helemaal niet gek, eerder gezond, om even een stap terug te doen”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Dinsdagochtend gaf Airbus een winstwaarschuwing, waardoor de hele sector onder druk stond. Airbus verloor ruim 9 procent. De outlookverlaging kan ook leveranciers van lucht- en ruimtevaartproducten pijn doen, waarschuwde RBC Capital Markets.

 Er was weinig Europees economisch nieuws, maar wel enkele Amerikaanse cijfers, onder andere over het consumentenvertrouwen. De belangrijkste macro-economische gebeurtenissen vinden pas aan het einde van de week plaats.

Na het PCE-inflatiecijfer vrijdag zullen alle ogen zich richten op de Franse verkiezingsstrijd tussen de middenpartij van Emmanuel Macron, die dreigt te worden gepasseerd door twee partijen ter linker- en ter rechterzijde.

De Duitse en Franse obligatierentes noteerden dinsdag licht lager en de spread tussen de twee daalde tot minder dan 70 punten. ING merkte op dat vertegenwoordigers van Rassemblement National aankondigden de nationale begrotingsregels te zullen respecteren. Dat is de partij van Macrons rechtse rivaal Marine Le Pen, die een klinkende overwinning behaalde bij de Europese parlementsverkiezingen en ook in Frankrijk de grootste partij lijkt te gaan worden.

De euro zal het mogelijk moeilijk hebben om de komende weken winsten vast te houden, verwacht ING, gezien de kans op meer stress op de markt voor Franse staatsleningen. “Er staan ons nog veel hoofdstukken te wachten die potentieel slecht zijn voor de euro”, bijvoorbeeld dat de linkse alliantie in Frankrijk beter gaat scoren dan voorzien. Ook dat zou het klimaat voor beleggers mogelijk geen goed doen. Dat de rechtse Rassemblement National van Le Pen belooft zich te houden aan de begrotingsregels, is gunstig voor obligatiebeleggers, maar volgens ING is het nog te vroeg voor die partij om fors in te leveren op zijn politieke programma.

Bedrijfsnieuws

Airbus verwacht in 2024 minder vliegtuigen te leveren dan door problemen in de aanvoer van onder andere vliegtuigmotoren en cabine-apparatuur. In plaats van 800 geleverde toestellen rekent Airbus nu op 770 stuks voor dit jaar, waardoor de winst flink onder druk staat. Het aandeel daalde ruim 9 procent in Frankfurt en Parijs.

Lucht- en ruimtevaart en defensie-gerelateerde aandelen zoals MTU Aero Engines, Rheinmetall, Thales en Safran stonden ook onder druk.

In de Duitse DAX wist Zalando iets te herstellen na een koersdip op maandag. Het aandeel steeg 1,5 procent. Covestro, dat maandag bekendmaakte concreet te onderhandelen met Adnoc over een overname, steeg ruim een procent. De chemiespecialist lanceerde dinsdag een nieuwe groeistrategie, met 400 miljoen euro aan kostenbesparingen tegen 2028.

Opvallend was verder de daling van het Duitse farmaciebedrijf Merck KGaA. Het aandeel daalde in eerste instantie bijna 10 procent op het bericht dat een studie naar een kankerbehandeling wordt gestaakt door tegenvallende resultaten in de laatste fase van het onderzoek. Uiteindelijk sloot het aandeel 5,7 procent lager.

Eurofins Scientific, maandag nog een forse daler na stevige kritiek en beschuldigingen door een shortseller, herstelde dinsdag met 4 procent.

Franse banken verloren meer terrein. BNP Paribas verloor in een maand bijna 10 procent door de politieke onrust en Societe Generale en Credit Agricole zelfs 17 procent.

Halfgeleideraandelen, die aanvankelijk daalden, herstelden nadat ook de AI-gigant Nvidia op Wall Street opveerde, na forse koersdalingen in de voorgaande dag. Infineon en ASML sloten vrijwel vlak.

Argenx wist in Brussel verder te stijgen, nadat het bedrijf recent zijn ambities voor de komende jaren schetste. Na een winst van zo’n 9 procent op maandag, kwam daar dinsdag nog eens 5 procent bij.

Euro STOXX 50          4.935,97 (-0,30%)

STOXX Europe 600       517,70 (-0,23%)

DAX                           18.177,62 (-0,81%)

CAC 40                        7.662,30 (-0,58%)

FTSE 100                    8.247,79 (-0,41%)

SMI                              12.086,31 (-0,58%)

AEX                                 926,64 (+0,03%)

BEL 20                        3.959,10 (-0,28%)

FTSE MIB                 33.707,21 (-0,38%)

IBEX 35                      11.118,90 (-0,48%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag vlak.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag verdeeld, nadat de handel werd gedomineerd door het koersherstel voor beurszwaargewicht Nvidia.  

Maandag stond technologiebeurs Nasdaq nog onder druk doordat de koers van Nvidia verder daalde. Dinsdag veerde de koers van de AI-reus weer op. Waar de Dow Jones-index maandag nog steeg, was de beweging dinsdag omgekeerd.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild kan een gevolg van de verkoopgolf van tech- of chipaandelen zijn, dat beleggers eindelijk gaan diversifiëren naar andere sectoren. “Gaan we voor een stijlverandering? Van groot naar klein en van groei naar waarde? De komende dagen zullen het uitwijzen”, volgens de expert van Bank Edmond de Rothschild.

Er waren Amerikaanse cijfers over het consumentenvertrouwen, dat iets daalde in juni, na de stijging in mei. Wel bleef de index nog nipt boven de 100 punten.

De cijfers passen bij een beeld van “vertragende consumptie en een geleidelijk stijgende werkloosheid”, volgens Ian Shepherdson van Pantheon. Respondenten bleken relatief somber over de toekomst en dat kan wijzen op verder afnemende consumentenbestedingen op de korte termijn. Tegelijkertijd kan de Fed met deze cijfers volhouden dat de inflatieverwachtingen “goed verankerd” zijn, meent Shepherdson.

Een meer terugkijkende index van de Chicago Fed wees dinsdag op een verbetering van de economische activiteit in mei, en een index voor de Amerikaanse huizenprijzen wees op een minder snelle stijging in april.

ING wees op twee belangrijke agendapunten later in de week: donderdagavond is het eerste presidentiële debat tussen president Joe Biden en voormalig president Donald Trump op CNN. “Het is misschien nog te vroeg om dit te verwachten, maar we zullen willen zien of de dollar reageert op wie het debat ‘wint’. Een positieve uitkomst voor Trump zou de dollar hoger kunnen zetten”, zei expert Chris Turner van ING.

De grootste aanjager voor de markt deze week wordt naar verwachting het inflatiecijfer in het PCE rapport over de Amerikaanse gezinsbestedingen. Dat kan de verwachtingen over het rentepad van de Fed beïnvloeden, vooral als de inflatie toch sneller blijkt te dalen dan nu het geval lijkt te zijn. Bij een verwachte kerninflatie van 0,1 procent op maandbasis zal de korte rente dalen en de dollar meenemen in die neerwaartse trend, aldus de expert van ING.

Bedrijfsnieuws

Nvidia leverde maandag nog 6,7 procent in en trok ook sectorgenoten mee in het rood. Na drie handelsdagen van verliezen was bijna 13 procent, of 430 miljard dollar, van de marktwaarde van Nvidia verdampt. Dinsdag steeg het aandeel weer 6,8 procent en is dat verlies dus weer voor ongeveer de helft goedgemaakt.

Microsoft sloot 0,7 procent hoger. De Europese Unie heeft Microsoft beschuldigd van schending van de mededingingsregels door de vergadertool Teams te bundelen met Office 365 en Microsoft 365. Dit maakte de toezichthouder van de EU, de Europese Commissie, dinsdag bekend. Een eventuele boete kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

FedEx opende dinsdag nabeurs de boeken en steeg in de handel nabeurs 16 procent. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op een winst per aandeel van 5,34 dollar en een omzet van 22 miljard dollar in het vierde kwartaal. De omzet viel iets hoger uit dan verwacht. FedEx kondigde daarnaast aan meer omzetgroei te voorzien in het nieuwe boekjaar. Ook houdt het bedrijf zijn onderdeel vracht, voor zware pakketten, tegen het licht.

SolarEdge Technologies daalde 20,6 procent. De fabrikant van omvormersystemen is van plan om voor 300 miljoen dollar aan converteerbare obligaties uit te geven. Afzonderlijk werd ook bekend dat een klant van SolarEdge faillissement heeft aangevraagd. Deze klant, PM&M Electric, is SolarEdge nog ruim 11 miljoen dollar schuldig.

Trump Media & Technology steeg 8,5 procent. Het aandeel steeg maandag ook al met 21 procent, de op één na grootste procentuele stijging sinds de fusie van Trump Media met de lege beurshuls Digital World Acquisition eind maart.

S&P 500 index                   5.469,30 (+0,39%)

Dow Jones index            39.112,16 (-0,76%)

Nasdaq Composite           17.717,65 (+1,26%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld.

Nikkei 225                     39.671,29 (+1,3%)

Shanghai Composite      2.940,59 (-0,3%)

Hang Seng                    18.069,75 (-0,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0709. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0717.  

USD/JPY Yen   159,75

EUR/USD Euro   1,0709

EUR/JPY Yen   171,12

MACRO-AGENDA:

08:00 Consumentenvertrouwen – Juli (Dld)

08:45 Consumentenvertrouwen – Juni (Fra)

13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)

16:00 Nieuwe woningverkopen – Mei (VS)

16:30 Olievoorraden – Wekelijks (VS)

22:30 Federal Reserve – Stresstest banken (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

22:00 Micron Technology – Cijfers derde kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Apple Inc.

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.