Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen overwegend lager

Europese beurzen openen overwegend lager
25 jun 2024 om 06:58

 De Europese beurzen gaan dinsdag een overwegend lagere opening tegemoet.

IG voorziet een openingsverlies van 113 punten voor de Duitse DAX en een min van 26 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 10 punten hoger te openen.

De Europese beurzen zijn maandag opgewekt aan de laatste week van juni en het eerste halfjaar begonnen, waarbij er wel een paar opvallende uitschieters waren.

De Europese markten beleefden vorige week een relatief beweeglijke handelsweek toen beleggers een aantal beslissingen en publicaties van centrale banken beoordeelden, waaronder een renteverlaging door de Zwitserse centrale bank en het uitblijven van een renteverlaging door de Bank of England.

Monetaire beleidsbeslissingen komen de komende week van de centrale banken van Zweden en Turkije, terwijl beleggers in Europa aandacht zullen hebben voor de gegevens over het bruto binnenlands product uit Spanje op dinsdag en Italië op vrijdag.

Ook is Europa in de ban van de Franse verkiezingen die komende zondag van start zullen gaan. Die zouden een prooi kunnen worden voor de rechtse partij van Marine Le Pen. Marktkenners waarschuwen al sinds president Macron de verkiezingen aankondigde, voor de economische gevolgen en de gevolgen voor de financiële markten, wanneer Le Pens partij Rassemblement National zou winnen.

Experts van Barclays wezen niet alleen op een mogelijke overwinning voor Le Pen die van invloed kan zijn op de beweging van de euro, maar ook een groot aantal stemmen voor links, “waardoor de tweede ronde verandert in een race tussen twee uitersten”, aldus de Britse bank.

“In ieder geval keert de Franse politiek zich af van Macrons pro-EU, liberale invalshoek naar een roep om grotere begrotingstekorten en beleid dat de macht van de Europese instellingen zou ondermijnen”, volgens Barclays.

Ook was er maandag macro-economisch nieuws uit de eurozone. Vanochtend werd bekend dat de Duitse Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen meet, in juni onverwacht is gedaald, van 89,6 tot 88,6, waar een stijging naar 89,6 was voorzien. “Het Duitse herstel hapert nog steeds”, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING dan ook.

Een tegenvaller was dat de economische groei in Nederland vanochtend flink neerwaarts werd bijgesteld door het CBS. In plaats dat het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal met 0,1 procent daalde, is dit 0,5 procent geworden. Dat komt vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer, aldus het CBS.

Het vertrouwen onder Belgische ondernemers is in juni gestabiliseerd. De vertrouwensindex daalde fractioneel, van -11,0 naar -11,1. “Achter deze schijnbare stabiliteit gaan uiteenlopende ontwikkelingen in de ondervraagde bedrijfstakken schuil, met een sterke verbetering in de dienstverlening aan bedrijven, maar een daling van het vertrouwen in de handel, de bouwnijverheid en de industrie”, merkte NBB op.

Stijgers en dalers

In Frankfurt viel Covestro positief op, met een winst van 5,1 procent voor het aandeel. Staatsoliebedrijf Adnoc uit Abu Dhabi is in concrete onderhandelingen met de Duitse chemiespecialist gestart voor een mogelijke overname. Eerder deze maand berichtten media al dat Covestro de boeken zou openen voor Adnoc.

Siemens Energy kreeg een opdracht van 1,5 miljard dollar in Saoedi-Arabië en won 4,0 procent.

Verder waren Duitse autobouwers maandag in trek in de DAX, terwijl Zalando zo’n 3,9 procent verloor na negatief commentaar van Morgan Stanley over de gehele sector.

In Parijs zaten bankaandelen in de lift en was BNP Paribas de grootste winnaar. Het aandeel kon 3,3 procent bijschrijven. Credit Agricole en Société Générale wonnen 2,0 en 2,1 procent. Ook Sanofi deed goede zaken en kon 3,1 procent bijschrijven.

De verliezen bleven beperkt in de CAC 40. Opvallend was de daling van ruim 16 procent voor testbedrijf Eurofins Scientific. Short-seller Muddy Waters Capital zei dat het in Luxemburg gevestigde bedrijf mogelijk te hoge winsten, kassaldi en andere activarekeningen heeft opgegeven en beschuldigde ook Dr. Gilles Martin, Eurofins’ directeur en grootste aandeelhouder, van het overhevelen van geld van het bedrijf.

In Brussel hielpen zwaargewichten Argenx en AB InBev de Bel20 aan een mooie winst. Argenx steeg 9,1 procent. Het biotechbedrijf kreeg goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor een extra behandeling met het medicijn Vyvgart. Het medicijn mag voortaan ook worden gebruikt voor de behandeling van de zenuwziekte CIDP. Analisten hadden dit verwacht, maar reageerden desondanks tevreden. Degroof Petercam, KBC Securities en UBS verhoogden hun koersdoelen voor Argenx.

Ander zwaargewicht AB InBev steeg 2,9 procent, na een koopadvies van UBS. Sinds 2008 zag het plaatje er bij AB InBev volgens de analisten er niet zo goed uit. Ook Solvay en Umicore deden goede zaken met winsten van ongeveer 4,3 procent.

De Amsterdamse beurs had het maandag wat zwaarder als gevolg van de daling van de chippers. ASML, ASMI en Besi verloren tussen de 1,5 en 2,7 procent. In Amerika stond zwaargewicht Nvidia onder druk en een correctie van dat aandeel lijkt aanstaande. Toch blijven de vooruitzichten solide, zei Bank of America vorige week.

Euro STOXX 50         4.950,98 (+0,9%)
STOXX Europe 600        518,87 (+0,7%)
DAX                  18.325,58 (+0,9%)
CAC 40                7.706,89 (+1,0%)
FTSE 100              8.281,55 (+0,5%)
SMI                  12.157,29 (+1,2%)
AEX                     926,40 (+0,1%)
BEL 20                3.970,37 (+2,0%)
FTSE MIB             33.834,91 (+1,6%)
IBEX 35              11.172,10 (+1,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag een groene opening tegemoet, nadat de Amerikaanse maandag wat verdeeld zijn gesloten. De verdeeldheid was mede het gevolg van een sectorrotatie, waarbij beleggers grote technologienamen zoals Nvidia verkochten ten gunste van andere sectoren zoals de nutsbedrijven en vooral energie.

Afgelopen week behaalde met name de Dow Jones index nog een mooie winst. Richting het weekend leverden de S&P 500 en Nasdaq, na records eerder in de week, wel terrein in. De Amerikaanse aandelenbeurzen hebben het in een verkiezingsjaar nooit zo goed gedaan in de eerste zes maanden, als de koersen de komende dagen op deze niveaus blijven, afgezien van het jaar 1976, volgens Dow Jones-data.

Technische analisten van Lynx wezen wel op “wat tekenen van uitputting” en dan vooral bij marktzwaargewicht Nvidia.

Maandag was een relatief rustige dag voor beleggers op Wall Street, met een nauwelijks gevulde macro- en bedrijfsagenda, maar beleggers krijgen later in de week meer informatie te verhapstukken.

Dinsdag staat onder meer het consumentenvertrouwen geagendeerd. Woensdag zal de Federal Reserve de uitkomst van de jaarlijkse stresstest voor de bankensector publiceren. Donderdag is het dan tijd voor de Amerikaanse economische groeicijfers. Op vrijdag volgt de favoriete inflatie-indicator van de Fed, in het PCE-rapport over de Amerikaanse gezinsbestedingen.

Ook staat donderdagavond het eerste debat tussen Biden en Trump op de agenda en zal door velen gevolgd worden. Er is voldoende ruimte voor grote krantenkoppen en voor de kandidaten om wat vaart te krijgen of om het omgekeerde te zien gebeuren.

De olieprijs wist terreinwinst te boeken en werd een augustus future West Texas Intermediate 0,7 procent duurder op 82,17 dollar.

Op het rentefront was het vrij rustig en bleef alles dicht bij huis, terwijl de euro/dollar wat terrein won en noteerde op 1,0735. De euro zou in aanloop naar de Franse verkiezingen mogelijk wat kunnen verzwakken, zeiden valutastrategen van ING.

Stijgers en dalers

Nvidia daalde maar liefst met 6,7 procent, wat bijdroeg aan de daling van 4 procent vorige week, die een winnende sessie van acht weken doorbrak. De terugval vond plaats nadat Nvidia Microsoft kortstondig van de troon had gestoten als het meest waardevolle bedrijf in de VS. Ondanks de daling zijn de aandelen dit jaar nog steeds met ongeveer 145 procent gestegen.

Trump Media & Technology Group steeg bijna ruim 21 procent. Het moederbedrijf van het Truth Social-platform van voormalig president Donald Trump zei vrijdag dat het opbrengsten van ruim 69,4 miljoen dollar verwacht uit de uitoefening van warrants afgelopen donderdag en vrijdag. De Securities and Exchange Commission heeft vorige week haar handtekening gezet onder de registratieverklaring van het bedrijf en over de doorverkoop van aandelen en warrants. Trump Media heeft gezegd dat het potentieel een opbrengst van 247 miljoen dollar zou kunnen opleveren als alle warrants worden uitgeoefend.

UPS steeg 1,5 procent, nadat het bekendmaakte dat het zijn vrachtmakelaardij verkoopt aan RXO voor ongeveer 1 miljard dollar. Dat is minder dan wat het pakkettenbedrijf er in 2015 voor betaalde. Het aandeel RXO steeg 22,5 procent op het nieuws.

Under Armour won 2,0 procent. Het bedrijf heeft een schikking getroffen van 434 miljoen dollar in een jarenlange juridische claim tegen het bedrijf, omdat mede-oprichter Kevin Plank beleggers zou hebben misleid.

De Amerikaanse notering van het Belgische Argenx noteerde bijna 12 procent in de plus. Het biotechbedrijf kreeg goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor een extra behandeling met het medicijn Vyvgart. Het medicijn mag voortaan ook worden gebruikt voor de zenuwziekte CIDP. Degroof Petercam, KBC Securities en UBS verhoogden hun koersdoelen.

Het aandeel Apple noteerde 0,3 procent hoger, ondanks dat de EU meldde dat de iPhone-fabrikant mogelijk de Europese digitale wetgeving overtreedt met de voorwaarden van zijn App-store. Apple zelf maakte vrijdagavond bekend dat het de uitrol van zijn AI-functie Apple Intelligence in de EU uitstelt, door zorgen over die strengere Europese regelgeving. Verder berichtte de Wall Street Journal dit weekend dat Apple mogelijk wil samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie met bedrijven als Meta en Google. Meta steeg maandag 0,8 procent en moederbedrijf Alphabet van Google won 0,3 procent.

De aandelen van Eli Lilly stegen 0,7 procent. Dit nadat het bedrijf vrijdag zei dat het goedkeuring zocht van de Food and Drug Administration om het gebruik van het afslankmedicijn Zepbound uit te breiden met slaapapneu.

S&P 500 index                5.447,87 (-0,3%)
Dow Jones index             39.411,21 (+0,7%)
Nasdaq Composite            17.496,82 (-1,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger.

Nikkei 225             239.049,11 (+0,6%)
Shanghai Composite     2.951,95 (-0,4%)
Hang Seng              18.109,20 (+0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0737. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,0735.

USD/JPY Yen   159,44
EUR/USD Euro  1,0737
EUR/JPY Yen   171,19

MACRO-AGENDA:
14:30 Chicago Fed activiteitsindex – Mei (VS)
15:00 Case Shiller huizenprijzen – April (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen CB – Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Alumexx – Jaarvergadering
00:00 Nyrstar – Jaarvergadering 2023
22:00 FedEx – Cijfers vierde kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.